Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Právnici biskupov diskutujú v Bratislave o slobode prejavu
Zdielať na

Právnici biskupov diskutujú v Bratislave o slobode prejavu

BRATISLAVA / O výhrade vo svedomí a slobode prejavu diskutuje tridsiatka právnych poradcov biskupských konferencií Európy v slovenskom hlavnom meste. Do Bratislavy preto pricestovali zástupcovia viac ako dvadsiatich biskupských konferencií.

"Je to skôr stretnutie, taká porada," ozrejmil Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenskej republiky.

"Ja by som to označil ako brainstorming. Nevzíde z toho síce nijaký závažnejší dokument, ale samozrejme potom bude možnosť na základe týchto jednaní o tom uvažovať," dodal cirkevný analytik Jaroslav Šebek.

Zástupcov zahraničných konferencií biskupov privítal arcibiskup Zvolenský. Trojdňové stretnutie sa začalo spoločnou modlitbou.

Lajčák a Gallagher

Do Bratislavy prišiel i vatikánsky minister zahraničných vecí. Oficiálne sekretár pre vzťahy so štátmi, arcibiskup Paul Richard Gallagher. Ten sa vo štvrtok stretne s našim ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom.

Slovensko doteraz nemá s Vatikánom uzavretú zmluvu o výhrade vo svedomí. Jej prijatie vyplýva zo základnej zmluvy medzi Slovenskom a Svätou stolicou, ktorá bola prijatá v roku 2000. Okrem zmluvy o výhrade vo svedomí Slovensko neuzavrelo s Vatikánom ani zmluvu o financovaní cirkví.

Dve čiastkové zmluvy o katolíckej výchove a vzdelávaní a tiež o duchovnej službe v ozbrojených silách boli prijaté v roku 2008. Obdobné zmluvy majú aj ostatné cirkvi registrované na Slovensku.

V Bratislave sa diskutuje o výhrade vo svedomí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy