Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Najviac sa dožívajú ľudia z Bratislavy, najmenej Čadčania
Zdielať na

Najviac sa dožívajú ľudia z Bratislavy, najmenej Čadčania

BRATISLAVA / Priemerná dĺžka života sa v jednotlivých regiónoch Slovenska líši. Z najnovších výskumov vyplýva, že najlepšie sú na tom obyvatelia Bratislavy a Trenčína.

Vyššiemu veku sa podľa údajov Výskumno-demografického centra Infostatu najviac tešia ľudia z Bratislavy, a to konkrétne z prvého a štvrtého okresu. Tu muži v priemere oslavujú aj sedemdesiatepiate narodeniny.

Nežnejšie pohlavie sa v bratislavskom Starom meste dožíva priemerne 82 rokov. No nájdete tu aj dámy, ktoré majú po deväťdesiatke. Príkladom je pani Magdaléna, ktorá už oslávila 91 rokov. 

Hovorí sa, že aby sa ľudia dožili vysokého veku, musia sa veľa smiať a ona to potvrdzuje. "Humor je základ, korenie života," smeje sa.

Viac by sa teda mali smiať Čadčania, najmä muži. Práve tí sa priemerne dožívajú necelých 69 rokov, čo je zo všetkých okresov najmenej.

Zo žien sa najmenej dožívajú Revúčanky. V priemere neoslávia ani 77 narodeniny.

Stres, práca a starostlivosť

Podľa demografa Jána Mesároša priemerná dĺžka života úzko súvisí so zdravotnou starostlivosťou. Odzrkadľuje však aj životný štýl a svoju úlohu zohráva i to,  či majú ľudia namáhavú prácu, prípadne, či vôbec nejakú majú.

Pozrite sa, čo na výsledky výskumu hovoria ľudia z rôznych regiónov Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy