Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jozefovi ušli opice, pohybujú sa v okolí Jasenia
Zdielať na

Jozefovi ušli opice, pohybujú sa v okolí Jasenia

JASENIE / V lesoch Nízkych Tatier behajú tri opice snežné. Po silvestrovských oslavách vystrašené makaky ušli chovateľovi z obce Jasenie (okr. Brezno). Už dva týždne sa ich pokúša chytiť.

Makaky ušli z ohrady počas silvestrovských osláv, báli sa petárd. "Prehryzli drevený hranol, nadvihli pletivo a ušlo od strachu do lesa," hovorí chovateľ Jozef Fridman.

"Spravidla každé jedno zviera sa splaší," hovorí Dan Harťanský z Národného parku Nízke Tatry (NAPANT).

Tri opice snežné už dva týždne behajú po lesoch v Nízkych Tatrách. Ľudia ich môžu vidieť na stromoch pri obci Jasenie. Majiteľ sa ich zatiaľ snaží neúspešne dostať späť do ohrady. "Onichodia, ale iba jedna. Potrebujem naraz všetky tri. Postupne ich učím, aby si zvykli na ticho," hovorí chovateľ. Prídu sa najesť a opäť zmiznú.

Na sneh sú zvyknuté

Opice snežné, respektíve Makaky pochádzajú z Číny či Japonska. Na sneh a zimu sú zvyknuté. V lese tak dokážu prežiť. Majiteľ tvrdí, že sú plaché a ľuďom určite neublížia.

"Dokážu vyžiť zo semien, z hmyzu," tvrdí chovateľ. Aj dnes sa podarilo opice prilákať na ovocie, no bližšie k ohrade sa už neodvážili.

Keďže nejde o chránený druh, nepomôžu mu ani ochranári, chytiť si ich musí sám. "Nie sú chránené ani choré. Pri takýchto živočíchoch nezasahujeme," hovorí Harťanský z Národného parku Nízke Tatry.

TV JOJ

Verí, že sa vrátia

Majiteľ sa bojí, aby im v lese niekto neublížil. Strach má najmä z pytliakov. Všetky tri sa nepodarilo chytiť ani do siete. Pri podozrivom pohybe opice okamžite utečú preč.

Neostáva tak nič iné iba čakať kým sa zvieratá ukľudnia a vrátia späť do ohrady kde majú nachystané čerstvé jedlo. "Vrátia sa len vtedy, keď sa ukľudnia. Verím, že sa vrátia naspäť," hovorí chovateľ.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy