Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
SaS obnovuje klub. Droba je doma a Jurzyca nechcel byť sám
Zdielať na

SaS obnovuje klub. Droba je doma a Jurzyca nechcel byť sám

BRATISLAVA / Politickej strane SaS sa zrejme podarí obnoviť svoj poslanecký klub v parlamente. Do jej radov vstupuje bývalý člen SDKÚ a bývalý minister školstva Eugen Jurzyca. A cestu späť k SaS si mal nájsť aj Juraj Droba.

Kým potápajúcu sa Frešovu loď SDKÚ opustili takmer všetci okrem skalného Kaníka, okolo Sulíka sa to začína hemžiť staronovými tvárami. "Čo bolo, je za nami, treba spraviť hrubú čiaru," povedal predseda SaS Richard Sulík.

A nad touto čiarou sa objavili dve mená. Eugen Jurzyca a Juraj Droba. Bývalý minister školstva za SDKÚ podľa jeho slov už nechcel byť v parlamente sám ako nezaradený poslanec.

Pravé orechové

"Je na hranici ľudských možností pripraviť sa sám kvalitne na schôdzu tak, aby človek mohol niesť zodpovednosť za svoje hlasovanie," vysvetľuje Jurzyca. Droba sa zas vracia potom, čo zo strany vystúpil, nejaký ten piatok pobudol v Lipšicovej Nove, kde vraj zistil, že to nie je pre neho to pravé orechové a stáva sa opäť liberálom.

"Je dobre, že si vieme dať druhú šancu. Jednak SaS dáva druhú šance mne a takisto ja dávam druhú šancu SaS," povedal Droba. "Všetci sme sa navzájom dávno vyfarbili a vieme, čo môžeme od seba čakať," hovorí Sulík.

Snaha je neistá

Obaja poslanci však zatiaľ budú pôsobiť ako členovia poslaneckého klubu, do strany nevstúpili. Podľa politológa tým aj tak chcú viac menej zabojovať o svoju záchranu.

"Pričom tá snaha je tiež dosť neistá, lebo dnes sa nedá s istotou povedať, že SaS bude v ďalšom parlamente," hovorí politický analytik Polis Ján Baránek.

Súvisiace články