Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obliekli si plavky a skočili do vody. Ľadové medvede oslavovali Vianoce
Zdielať na

Obliekli si plavky a skočili do vody. Ľadové medvede oslavovali Vianoce

PIEŠŤANY / Tohtoročné Vianoce mali na Slovensku, dalo by sa povedať, jarný charakter. Poriadna zima chýbala aj ľadovým medveďom. Najkrajšie sviatky v roku oslávili ako inak, studeným kúpeľom. Vo vode ale neskončili len oni.

To, čo prežívajú ľadoví medvedi sa na vlastnej husej koži rozhodla vyskúšať aj redaktorka Martina Karasová. Po výzve, aby do vody vstúpila aj ona, dlho neváhala.

Paralyzovanie

Teplota vody v rieke Váh má 4 stupne a začiatočníka dokáže úplne paralyzovať. Mravčenie v nohách postupne prechádza do celého tela až ku končekom prstov na rukách. Rýchlo sa však dostavuje aj pocit šťastia.

Martina nebola jedinou začiatočníčkou spomedzi 81 ľadových medveďov, ktorí sa vykúpali v studenom Váhu. "Som tu druhýkrát v živote, vtedy bola voda trojstupňová, teraz má 4, je to studené," hovorí otužilec.

Jazero na Motyčkách

Štvorstupňovú vodu si ľadové medvede vychutnávali aj 20 minút. Preplávať na druhý breh a späť, sa odhodlalo len zopár z nich.

Ľadovú vodu okúsili aj otužilci v Motýčkach pri Banskej Bystrici. Teplota vzduchu pod Donovalmi klesla na mínus 1 stupeň. Chvíľu predtým, než sa desiatky ľadových medveďov v plavkách ponorili do jazera, začalo aj husto snežiť.

Vodu si pochvaľovali mladí aj starší. Pri jazere na Motyčkách sa stretli na Štefana už pätnásty raz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy