Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianoce v nemocnici. Niektorí malí pacienti domov ísť nemohli
Zdielať na

Vianoce v nemocnici. Niektorí malí pacienti domov ísť nemohli

BRATISLAVA / Najväčšiu radosť z Vianoc majú deti. Nie všetky ich však môžu stráviť bezstarostne doma. Niektoré rodiny boli na Štedrý večer v nemocnici.

Vianoce sú predovšetkým časom, ktorý sa všetci snažíme stráviť doma, v rodinnom kruhu. Nie vždy sa to ale dá.

Na urgentnom príjme bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice ošetrili na Štedrý deň 209 detí. Devätnásť malých pacientov muselo zostať v nemocnici.

Kostičku z krku tento rok lekári nevyberali, ale z ORL oblasti vyberali prehltnutú baterku, ktorá spôsobila popálenie pažeráka.

Aspoň na deň

Na každom oddelení sa snažili pustiť aspoň na Štedrý večer domov všetky deti, ktorých stav to dovoľoval. Výnimkou nebola ani detská onkológia.

"Tak, ako po minulé roky, aj tento rok sme sa snažili deti, ktorým to stav i liečba dovoľovali, prepustiť aspoň na Štedrý večer domov," povedala zástupkyňa prednostky detskej onkológie nemocnice na Kramároch Daniela Sejnová.

Podaktorí domov ísť nemohli. "Štedrovečernú večeru nachystali babky, postarali sa, všetci sú milí, príjemní, my sme ani necítili, že sme v nemocnici. Nám bolo veľmi dobre, vyhli sme sa predvianočnému stresu. Naozaj pokojné sviatky sme mali. A šťastné, lebo sme boli radi, že sme spolu, že môžeme byť spolu," hovorí mama jedného z hospitalizovaných chlapcov.

Pobyt pre deti spríjemňujú aj práve vznikajúce výjavy z obľúbených rozprávok - do ich maľovania sa v rámci terapie môžu zapojiť aj rodičia. "Je to vlastne na želanie detí, rodičov aj zamestnancov, ktorí tu pracujú," vysvetlil umelec Roman Hvizdák.

Štedré Vianoce v pôrodnici

Tohtoročný Štedrý deň bol štedrý aj na príchod malých človiečikov.

Počas štedrého dňa sa v UN Bratislava narodilo až šestnásť detí len pre porovnanie, minulý rok to bolo jedenásť. Takže v pôrodniciach bolo na Štedrý deň naozaj rušno.

Na Vianoce počkal so svojim príchodom na svet aj malý Alex. "To, že prvorodený syn bude oslavovať narodeniny na Vianoce nebolo v pláne," hovorí šťastná mamička. "Už som desať dní prenášala a bolo to neplánované a nečakané. Asi čakal na Vianoce ako vianočný darček," dodala.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy