Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bezbariérový vlak? Vozičkárom vyšli železnice v ústrety
Zdielať na

Bezbariérový vlak? Vozičkárom vyšli železnice v ústrety

ORAVA/BRATISLAVA / Niekoľko detí i dospelých v sobotu cestovalo prvýkrát v živote vlakom. Železnice im vyšli v ústrety a jeden vozeň upravili na bezbariérový. Šesťdesiat zdravotne postihnutých ľudí z Oravy totiž chcelo aspoň na pár hodín prežiť atmosféru vianočných trhov v hlavnom meste.

Viacerí ľudia odkázaní na invalidný vozík nemajú častokrát možnosť cestovať vlakom. Nejde pritom len o deti, ale i dospelých.

"Naše združenie po prvýkrát organizuje výlet vlakom. Hoci boli prípravy zložité, najväčšiu radosť majú hlavne vozičkári," dodáva Martin Gočala zo Združenia zdravotne postihnutých na Orave.

Zmeny vo vlaku

"Bežne prepravujeme tak jedného, dvoch zdravotne postihnutých vozičkárov, no treba to dopredu nahlásiť. Vyšší počet máme po prvýkrát a museli sme vozeň upraviť. Rozšírili sme napríklad chodbičku," ozrejmil Vladimír Podradzký, obchodný manažér Železničnej spoločnosti Slovensko.

V Bratislave už vozičkárov čakal bezbariérové autobusy, ktoré sa pasažierom postarali o prehliadku mesta. Svoj výlet zakončili na Hlavnom námestí, na vianočných trhoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy