Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Alexander (3,5) prekonal zápal mozgových blán, pomôcť mu môže špeciálny psík
Zdielať na

Alexander (3,5) prekonal zápal mozgových blán, pomôcť mu môže špeciálny psík

BRATISLAVA / Malý Alexander by chcel mať psíka, nie však iba na hranie. Špeciálne cvičený pes mu má pomôcť prekonať ťažkú chorobu. Chlapček má síce tri a pol roka, no jeho pohybové schopnosti sú na úrovni niekoľkomesačného dieťaťa. Psík - pomocník však stojí viac ako tritisíc eur a Alexandrovi rodičia si také niečo nemôžu dovoliť.

"Je to náš usmievavý anjeliček," opisuje svojho syna Alexandrova mama Laure.

Chlapec má 3,5 roka a život mu skomplikoval zápal mozgových blán. "Alexander sa narodil ako zdravé dieťa, ale po štrnástich dňoch dostal zápal mozgových blán," spomína na ťažké chvíle mama.

Choroba mala ťažký priebeh. Lekári mu museli dvakrát operovať hlavičku. Chlapček prežil. Má však trvalé následky. "Je na úrovni šesť až osemmesačného dieťaťa. S oporou sedí, má záujem o hračky, dá nám vedieť čo chce, ako to chce," hovorí.

Jeho najbližší sa oňho starajú 24 hodín denne. Napriek všetkým komplikáciám sú plní optimizmu. "Ja som veriaca, beriem to ako dar. On je šťastný, zo všetkého sa teší. Čo viac si môžem priať? Ja som tu na to aby som mu pomohla," pokračuje obetavá matka. Pozrite si reportáž:

Špeciálny psík

Alexandrovi by podľa jeho rodičov, ale aj odborníkov pomohol špeciálne cvičený pes na canisterapiu. Na jeho kúpu im však chýbajú peniaze.

"Mal by motiváciu sám niečo urobiť. Boli sme na canisterapii a výborne na to reagoval," potvrdzuje.

Alexandrova mama verí, že sa jej synček aj za pomoci psíka, jedného dňa sám postaví na nohy. "Bude môcť chodiť aspoň na krátke vzdialenosti, on to dokáže," nevzdáva sa.

Pomoc deťom

Aj Patrik z Topoľčian trpí ťažkou chorobou. Diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu. Dnes už osemnásťročný muž má okolo seba milujúcu rodinu. Stále usmiaty zbožňuje školu a hudbu.

Srdce pre deti môžete podporiť zaslaním prázdnej SMS v hodnote 5 EUR na číslo 871. Službu poskytujú všetci traja mobilní operátori. Hodnota SMS je vďaka operátorom konečná a v plnej výške používaná na pomoc deťom, keďže režijné náklady projektu hradí Nový Čas. Srdce pre deti využíva verejnú zbierku Nadácie Pontis, registrovanú Ministerstvom vnútra.

Srdce a jeho história

Springer prišiel na charitatívny nápad v roku 1978. V rádiu sa dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov.

Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec.

Reláciu Srdce pre deti odvysiela televízia JOJ 14. decembra o 20:30

Súvisiace články

Najčítanejšie správy