Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zuzka trpí genetickou mutáciou. Jej mozog nikdy neodpočíva
Zdielať na

Zuzka trpí genetickou mutáciou. Jej mozog nikdy neodpočíva

LITAVA / Päťročná Zuzka z Litavy (okres Krupina) bojuje s ojedinelým ochorením. Lekári jej zistili genetickú mutáciu, ktorú doposiaľ diagnostikovali len u siedmych ľudí na svete.

Malá Zuzka sa na prvý pohľad nijako nelíši od svojich rovesníkov. Má rada knižky a je mimoriadne zvedavá.

Ako dvojročná však začala mať problémy s motorikou, neudržala sa na nohách a nenaučila sa rozprávať. Po takmer dvojročnom kolotoči vyšetrení sa lekári pokúšali odhaliť, prečo sa jej tak náhle zhoršil zdravotný stav.

Mozog neoddychuje, dostáva výboje

Zuzkin otec Jozef potvrdil, že iba sedem ľudí na svete trpí zvláštnou genetickou mutáciou, akú má nanešťastie aj jeho dcéra.

Dievčatko si neoddýchne. Mozog by mal odpočívať, ale Zuzka má neustále výboje.

Hlava rodiny odišla zo zamestnania, pretože na malú dcéru treba dávať neustály pozor. Kedykoľvek môže dostať záchvat a spadnúť. Okrem Zuzky má rodina ešte ďalšie štyri deti, najmladšie dievčatko má iba dva týždne.

Zuzka je mentálne na úrovni ročného dieťaťa, nepozná strach a dokonca sa nebojí ani ohňa.

Veľká neznáma

Rodina sa kvôli otcovmu odchodu zo zamestnania ocitla v hmotnej núdzi. Rodina žije z 350 eur mesačne, čo je pre jej šiestich členov nemožné.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zuzkine ochorenie je pre lekárov doteraz veľkou neznámou. Špeciálne lieky sa musia dovážať z Francúzska. Rodičia sa tešia každému náznaku zlepšenia stavu. Hoci nečakajú na zázrak, veria, že najhoršie už majú za sebou.

Aj Patrik z Topoľčian trpí od narodenia chorobou. Diagnostikovali mu detskú mozgovú obrnu. Dnes už osemnásťročný muž má okolo seba milujúcu rodinu. Stále usmiaty zbožňuje školu a hudbu.

Srdce pre deti môžete podporiť zaslaním prázdnej SMS v hodnote 5 EUR na číslo 871. Službu poskytujú všetci traja mobilní operátori. Hodnota SMS je vďaka operátorom konečná a v plnej výške používaná na pomoc deťom, keďže režijné náklady projektu hradí Nový Čas. Srdce pre deti využíva verejnú zbierku Nadácie Pontis, registrovanú Ministerstvom vnútra.

Srdce a jeho história

Springer prišiel na charitatívny nápad v roku 1978. V rádiu sa dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov.

Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec.

Reláciu Srdce pre deti odvysiela televízia JOJ 14. decembra o 20:30

Súvisiace články