Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prístroj od dobrých ľudí zachraňuje detské životy
Zdielať na

Prístroj od dobrých ľudí zachraňuje detské životy

BRATISLAVA / Vďaka peniazom od ľudí s veľkým srdcom dostali viaceré detské nemocnice na Slovensku nové kyslíkové prístroje. V kritických situáciach pomáhajú aj najmenším deťom.

Tlkot detského srdiečka a dýchanie majú lekári pod kontrolou. Ak sa s detským pacientom niečo deje, okamžite ich na to upozorní malý prístroj. "Pulzný oximeter nám ukáže zmeny v akcii srdca i v dýchaní," vysvetľuje zdravotná sestra.

Funguje skutočne spoľahlivo. Stačí ho pripevniť na prst a odhalí i to, čo hneď nevidieť.

Na pohľad je síce malý, ale poslaním veľmi dôležitý. V zložitých situáciách dokáže pomôcť aj malinkým pacientom. Pozrite si reportáž:

Pre nemocnice i rodiny

Pulzné oximetre, ale aj ďalšie prístroje na dávkovanie infúzií, dostala do daru nie len Detská fakultná nemocnica v Bratislave, ale slúžiť budú aj malým pacientom v ďalších piatich nemocniciach na Slovensku a tiež štyrom rodinám, v ktorým majú deti problémy s dýchaním.

Srdce pre deti môžete podporiť zaslaním prázdnej SMS v hodnote 5 EUR na číslo 871. Službu poskytujú všetci traja mobilní operátori. Hodnota SMS je vďaka operátorom konečná a v plnej výške používaná na pomoc deťom, keďže režijné náklady projektu hradí Nový Čas. Srdce pre deti využíva verejnú zbierku Nadácie Pontis, registrovanú Ministerstvom vnútra.

Srdce a jeho história

Springer prišiel na charitatívny nápad v roku 1978. V rádiu sa dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov.

Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec.

Reláciu Srdce pre deti odvysiela televízia JOJ 14. decembra o 20:30

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy