Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Onkologický pacient bojuje proti chybám v zdravotníctve
Zdielať na

Onkologický pacient bojuje proti chybám v zdravotníctve

KOŠICE / Proti zlému systému v zdravotníctve sa rozhodol bojovať človek, ktorý paradoxne už veľa síl nemá. Rakovina ho pripravila nielen o nohy, ale na konci svojho života už má veľké problémy čokoľvek povedať. Chyby nášho zdravotníctva ukázal na vlastnom prípade.

"Keď zomieram, tak si ma pohadzujú ako pingpongovú loptičku. Je to hanba!," hovorí Viktor Janotka. Veľa dní mu na tomto svete neostáva. Napriek tomu, že jeho telo požiera zákerná rakovina, z posledných síl bojuje proti chybám v zdravotníctve a za ďalších pacientov.

Poukazuje na to, že dlhodobo chorí pacienti môžu v jednej nemocnici ostať len 21 dní, potom ich prevezú do inej. Takto sa to môže opakovať až do ich smrti. "Toto musia znášať, keď im je najhoršie," hovorí Viktor. Pozrite si reportáž: 

Podľa neho je toto obraz slovenského zdravotníctva. "Toto už nemá so životom nič spoločné," hovorí. Pri presune mu pomáha manželka, príbuzní i okoloidúci. Všetko musí byť rýchle, pretože bez kyslíkového prístroja by to už nerozdýchal. "Skoro tri štvrtiny pľúc mi zožrala rakovina," potvrdzuje. "Musím zapojiť kyslík, aby mohol dýchať," opisuje Viktorova manželka. 

Takáto cesta mu príde, ako keby sa dusil. Kyslíkový prístroj totiž bez elektriny nefunguje. Je nešťastný z toho, že toto musí každých 21 podstupovať.

"Žiaden zákon nestanovuje maximálnu dĺžku hospitalizácie v nemocnici," tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Dôvodom sú peniaze

Chorému mužovi však dáva za pravdu aj známy špecialista a tvrdí, že problém je v tom, že nemocnice do tohto konania nútia poisťovne. "Nemocnica dostane za prvých 21 dní finančný rozpočet a za ďalšie dni už peniaze nedostane," tvrdí prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco.

"Ministerstvo do týchto vzťahov nevstupuje. Je to dvojstranný vzťah medzi poisťovňou a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," hovorí Šoltésová.

"Záujmy mocných spôsobili, že sa slovenské zdravotníctvo nastavilo na produkciu zisku a nie na produkciu toho, čo čakajú ľudia - produkciu zdravia," myslí si Janco. 

Pána Viktora dokonca nemôžu ani previesť sanitkou vybavenou kyslíkom, pretože medzi pobytmi v nemocnici musí pre objednanie liekov pobudnúť doma. Vtedy na takýto prevoz nemá nárok.

Najčítanejšie správy