Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Výstavba obchvatu R2 pri Žiari nad Hronom finišuje
Zdielať na

Výstavba obchvatu R2 pri Žiari nad Hronom finišuje

ŽIAR NAD HRONOM / Zástupcovia Európskej komisie, ministerstva aj diaľničnej spoločnosti kontrolovali, ako pokračuje výstavba R2 pri Žiari nad Hronom a Detve. Rýchlostné cesty sú financované z eurofondov a zatiaľ ide všetko podľa plánu. Obchvatom Žiaru nad Hronom prejdú prvé autá už o niekoľko týždňov.

Prace na obchvate R2 pri Žiari nad Hronom sú takmer na konci. Nový, takmer šesť kilometrov dlhý úsek má potešiť najmä obyvateľov mesta. Výrazne by mal odľahčiť dopravu v centre. "Motoristi dostanú na Vianoce darček," hovorí generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš.

Spomalenie kvôli dažďom

Cez leto stavbu sprevádzali komplikácie. Hustý dážď spôsobil veľký zosuv zárezového svahu. Sanačné práce preto odsunuli pôvodný októbrový termín odovzdania stavby.

"Dúfam, že táto cesta prinesie veľa pozitívnych efektov pre Žiar, ale aj pre obyvateľov, ktorí žijú smerom ďalej na Handlovú a Prievidzu. Určite prinesie väčšiu dynamiku celému tomuto regiónu. Vydýchnu si hlavne obyvatelia Žiaru nad Hronom, pretože veľká časť vozidiel tranzitujúcich cez Žiar nad Hronom bude presmerovaná na túto komunikáciu,“ uviedol minister dopravy Ján Počiatek.

Financovanie z eurofondov

Na úseku vybudovali trinásť mostov, stojí už hrubá stavba. Neobjavili sa žiadne neočakávané problémy a tak výstavba napreduje podľa plánu. Obchvat odľahčí nehodový úsek. "Prejde tadiaľto asi dvadsať tisíc vozidiel, úspora času sú štyri minúty," povedal Gajdoš.

Celkové náklady sa odhadujú na 178 miliónov eur a z väčšej časti idú z eurofondov. Zaostáva výstavba úseku Zvolen Pstruša. Práce totiž začali s polročným oneskorením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy