Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Plnenie propán-butánových fliaš na pumpách je nelegálne
Zdielať na

Plnenie propán-butánových fliaš na pumpách je nelegálne

BRATISLAVA / Ak používate propán-butánové fľaše, overte si, či sú bezpečné. Väčšina z nich patrí oficiálnym dodávateľom plynu, ktorí sa o ne riadne starajú a dodržiavajú všetky normy. Problematické môžu byť fľaše, ktoré plnia na niektorých čerpacích staniciach. Podľa odborníkov je to nelegálne a nebezpečné.

"Na Slovensku nie sú legálne zriadené čerpacie stanice na to, aby boli spôsobilé na plnenie propán-butánových fliaš," uviedol Michal Horňak z Národného inšpektorátu práce.

"Plniť propán-butánové fľaše môžu len subjekty, ktoré sú spôsobilé. V žiadnom prípade to nie sú čerpacie stanice," dodal.

Len nedávno vybuchol stánok s občerstvením v Žiline. Explóziu mala spôsobiť plynová fľaša, ktorých je na Slovensku obrovské množstvo. Renomované firmy sa o ne starajú na špeciálnych pracoviskách na ktorých ich čistia, kontrolujú a najmä plnia. 

Nelegálne plnenie

Niektoré čerpacie stanice LPG ale bez problémov fľaše naplnia zákazníkom, akoby išlo o autá na plyn.

Podľa serióznych dodávateľov plynových fliaš, sa to takto robí na Slovensku už celé roky a nezákonne. Na sledovaných čerpacích staniciach naplnili fľaše zákazníkovi bez akejkoľvek odbornej kontroly.

"Benzínové čerpacie stanice nie sú vybavené zariadením, ktoré by sledovalo stupeň naplnenia tejto fľaše," hovorí bezpečnostný manažér spoločnosti Probugas Vladimír Auxt.

Ako vratné fľaše

Plynové fľaše sú tlakové nádoby, ktoré podliehajú prísnym kontrolám a musí sa s nimi zaobchádzať ako s rizikovým materiálom. Na Slovensku sa takéto prázdne nádoby vymieňajú ako vratné fľaše.

Ani jedna monitorovaná čerpacia stanica nemala na plnenie konkrétnej fľaše povolenie od reálneho majiteľa plynovej nádoby.

 Ani jedna čerpačka, ktorú sme takto sledovali nemala na plnenie konkrétnej fľaše, povolenie od reálneho majiteľa plynovej nádoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy