Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obrovský požiar vo Fiľakove, horela tam miestna továreň
Zdielať na

Obrovský požiar vo Fiľakove, horela tam miestna továreň

FIĽAKOVO / Viac ako 1,5 milióna eur môžu podľa vedenia fiľakovskej firmy dosiahnuť škody, ktoré tam napáchal rozsiahly požiar. V sklade zhoreli hotové výrobky pripravené na expedíciu. Prvá posádka hasičov na miesto vyrazila pár minút po piatej ráno.

Obrovské plamene zachvátili jednu z budov miestnej firmy za niekoľko minút. Podľa miestnych obyvateľov požiaru predchádzali výbuchy. "Na to som sa zobudila, že to dvakrát vybuchlo," hovorí obyvateľka Fiľakova Mária.

"Bol tam údajne nejaký výbuch a začalo horieť dole v skladových priestoroch," hovorí Peter z Fiľakova.

Výbuchy fliaš

Od tepla vybuchovali propán-butánové fľaše, ktoré explodovali po príchode prvej posádky hasičov. "Veliteľ zásahu prijal adekvátne opatrenia na to, aby nedošlo k priamemu ohrozeniu hasičov," uviedol hovorca banskobystrických krajských hasičov Erik Piater.

Našťastie sa nezranili ani ľudia, ktorí sa v tej chvíli v areáli nachádzali. Boli tu podľa našich informácií len SBS-kári a jeden zamestnanec. Ak by ale začalo horieť o niekoľko minút neskôr, vo firme by už boli desiatky pracovníkov, ktorí chodia do práce okolo pol šiestej ráno.

V lučeneckom okrese išlo o jeden z najväčších požiarov za posledných niekoľko rokov. K náročnému a nebezpečnému zásahu bolo nasadených až päťdesiat hasičov z piatich hasičských staníc. V priebehu asi dvoch hodín sa im ho podarilo dostať pod kontrolu, zabránili jeho rozšíreniu do výrobných hál.

Škody 1,5 milióna eur

Tie zostali vďaka ich zásahu nepoškodené. Škody však budú i napriek tomu obrovské. Vedenie firmy ich predbežne vyčíslilo na 1,5 milióna eur. "Vzhľadom na predpokladanú výšku škody pravdepodobne zisťovanie príčin vzniku požiaru bude mať na starosti expertízna skupina ministerstva vnútra," dodal Piater.

Firma momentálne zamestnáva 210 ľudí, k tomu či a kedy bude výroba v pokračovať, sa nikto z vedenia firmy nevyjadril.

Produkty pre karavany a lode

Podľa informácií Edity Hutkovej horela továreň Dometic Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou produktov pre karavany, obytné vozidlá a produkty pre námorný a automobilový priemysel. 

Firma má vyrábať variče, odsávače či grily pre obytné vozy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy