Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mimoriadna schôdza na odvolávanie Fica bude v sobotu večer
Zdielať na

Mimoriadna schôdza na odvolávanie Fica bude v sobotu večer

BRATISLAVA / To tu ešte nebolo! Slovenskí poslanci budú pracovať aj v sobotu. Na 8. novembra o pol siedmej večer zvolal šéf parlamentu mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce opozícia odvolať premiéra Roberta Fica. Rozhodnutie o schôdzi prišlo expresne rýchlo. Dve hodiny po podaní návrhu.

Návrh na odvolávanie s viac ako tridsiatimi podpismi odovzdali opoziční poslanci v podateľni v piatok po šestnástej hodine. Hoci žeravým adeptom na odvolávanie bol predseda parlamentu Pavol Paška, do odvolávacieho kresla si ako prvý sadne Robert Fico.

Matovič: zločinecká skupina

"Vytvára v našej krajine systémovo a dlhodobo organizovaný systém, ktorý vedie k podpore korupcie a klientelizmu," uviedol poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). "Smer na Slovensku vytvoril systém organizovaného zločinu. Má to všetky znaky činnosti organizovanej skupiny, všetky znaky trestného činu zosnovania zločineckej skupiny," tvrdí poslanec Igor Matovič (OĽaNO).

"Tento zjavne neodôvodnený, ktorý nemá ani návrh podporu celej opozície je len politickým divadlom pred komunálnymi voľbami. Navyše je odvolávanie namierené proti predsedovi vlády veľmi nezmyselne, pretože v tomto prípade okamžite konal," uviedla hovorkyňa slovenskej vlády Beatrix Hudáková.

"Vieme veľmi dobre, že vláda Rpberta Fica zaviedla niekoľko protikorupčných opatrení," dodala Hudáková.

Odvolávanie v sobotu

"Aký požičaj, taký vráť," povedali si zrejme na úrade vlády aj v parlamente a tak premiéra budú poslanci odvolávať snád prvý krát v histórii v sobotu o 18:30. "Evidentne sa pán premiér veľmi bojí. Lebo takéto veci robia len ľudia, ktorí majú veľmi špinavé svedomie," myslí si Igor Matovič.

V suchu to nemí ani predseda parlamentu Pavol Paška. Téma nákupu predražených zdravotníckych prístrojov neutícha. Časť opozície žiada od vlády zmluvy s Medical Group od roku 2006. "Koľko Medical Group vyhrala tendrov od roku 2006, vrátane konkurenčných ponúk a cien," uviedol Ivan Uhliarik (KDH)

Podielov sa vzdal v roku 2008

Ďalšia časť opakuje, aj napriek nesúhlasu Pavla Pašku, že sa podielov vo firmách, ktoré patria Medical Group vzdal nie v roku 2002, ale až v roku 2008. Zisky z tohto predaj vraj nikde neuviedol. "Má to také znaky správania sa Pavla Pašku. Týmto zvláštnym spôsobom kryje svoje skutočné príjmy tým, že ich nepriznáva," uviedol Matovič.

"Od roku 2002 som riadne podával majetkové priznania podľa platného zákona a ani raz výbor nevyslovil žiadne pochybnosti a nezačal uplatňovať žiadne sankcie," napísal vo svojom stanovisku Pavol Paška.

Poslanci dnes vyvracajú aj slvoá bývalého majiteľa firmy Medical Group či suseda Pavla Pašku. "Pána Pašku ako predsedu parlamentu poznám ako každý iný človek na Slovensku," uviedol Dušan Mach, exmajiteľ spoločnosti Medical Group.

"Sú dvaja spoločníci. Jedným je magister Pavol Paška. To je súčasný výpis. Ak pán Mach hovorí, že pána Pašku pozná len z televízie tak si myslím, že tu poriadne niekto klame," tvrdí poslanec Daniel Lipšic.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy