Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Jozef vychoval dvoch synov. Obidvaja sú nezvestní
Zdielať na

Jozef vychoval dvoch synov. Obidvaja sú nezvestní

HUMENNÉ / Vychoval dvoch synov a o oboch prišiel. Po mladšom pátrala polícia aj Interpol, no zo študijného pobytu v Indii sa nikdy nevrátil. Starší zmizol bez stopy vlani. Jozef z Humenného napriek tomu stále verí, že sa raz vráti a aby nemal problémy, synove bezcenné akcie chce previesť na Fond národného majetku. To sa však nedá, kým ho nevyhlásia za mŕtveho. A o tom zúfalý otec nechce ani počuť.

"Je to sedem bezcenných akcií, jedna akcia má jeden cent hodnotu," opisuje Jozef.  Predtým, ako 44-ročný syn pána Jozefa bez stopy zmizol, otcovi dal splnomocnenie na spravovanie akcií. To ale neznamená, že ich môže previesť na tretiu osobu. A práve v tom je háčik.

Splnomocnenie nestsačí

"Splnomocnenie, ktoré má jeho otec momentálne k dispozícii, nespĺňa náležitosti, aby jeho akcie mohli byť prostredníctvom otca prevedené na Fond národného majetku," informuje hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková.

Otec sa bojí, že ak sa nezvestný syn jedného dňa predsa len vráti, môže na sedemcentové akcie doplatiť. "Sú tam nejaké pokuty, úroky z omeškania, a keď sa to nakopí, môže prísť aj exekúcia 5,39 až do exekúcie pre sedem bezcenných akcií," tvrdí Jozef.

Písal Dalajlámovi

Prevod by bol prípustný, ak by úrady syna vyhlásili za mŕtveho. "Kedy by sa rodičia stali právoplatnými dedičmi týchto akcií a mohli by s nimi nakladať," tvrdí Žiaková.

O tom však Humenčan nechce ani počuť. Vynára sa mu desivá spomienka z minulosti. Pán Jozef mal dvoch synov. Starší zmizol vlani, mladší pred 13 rokmi. Hľadala ho polícia, Interpol, aj červený kríž, no mladík sa zo študijného pobytu v Indii nikdy nevrátil. O pomoc prosil aj indického duchovného vodcu.

"Ešte aj Dalajlámovi som písal. Neviem si predstaviť, či sa tam nechal nejak uchlácholiť, upýtať," rozpráva. Riešenie, že by aj druhého syna vyhlásili za mŕtveho, si však pán Jozef nechce pripustiť.

"Ťažko, ani nie som zmierený, to sa nedá, to len vyjdem von a už je to zase vo mne. Keď vidím nejaká pohoda, rodina, ženatí sú, vnúčatá sú. My to vlastne neprežívame," dodáva otec nezvestného.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy