Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Šefčovič bude podpredsedom Európskej komisie
Zdielať na

Šefčovič bude podpredsedom Európskej komisie

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Maroš Šefčovič sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za energetickú úniu. Šefčovič uvoľní post eurokomisára pre dopravu, ktorý tak pripadne novej slovinskej kandidátke do komisie Violete Bulcovej. Zdroj ČTK blízky budúcemu predsedovi komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi potvrdil neoficiálnu informáciu z Európskeho parlamentu.

Bulcová má v novej komisii nahradiť Alenku Bratušekovú, ktorá na prácu v komisii rezignovala potom, čo nezvládla kritiku o jej odbornosti v Európskom parlamente a nezískala podporu príslušných výborov. Niekdajšia slovinská premiérka Bratušeková sa mala stať práve podpredsedníčkou komisie pre energetickú úniu.

Doprava a vesmír

Šefčovič je v končiacej komisii Josého Barrosa komisárom pre inštitucionálne vzťahy a administratívu. V Junckerovom tíme mal pôvodne zodpovedať za dopravu a vesmír.

Bulcová je v Ľubľane ministerkou bez kresla, na starosti má v slovinskej vláde rozvoj, strategické projekty a kohéziu. Ministerka sa stala minulý rok v auguste, keď sa ujal vlády nový kabinet premiéra Mira Cerara.

S jej nomináciou mali problém dve najväčšie frakcie v europarlamente, teda ľudovci z EPP a socialisti z S&D. Obe navrhovali kandidatúru slovinskej socialistickej europoslankyne Tanjy Fajonovej.

Prijateľné obdobie

Podporu oboch frakcií pritom Juncker potrebuje, aby celý jeho tím uspel v hlasovaní pléna europarlamentu a mohol začať pracovať. Ľudia z jeho tímu neustále opakujú, že luxemburský expremiér je "v nepretržitom a tesnom" kontakte s lídrami frakcií, aby našiel široké prijateľné riešenie.

Podľa neoficiálnych zdrojov z europarlamentu boli už politické frakcie o Junckerovom rozhodnutí informované. Vylúčené pritom nie sú ani ďalšie drobné zmeny v rozdelení rezortov.

Europarlament sa napríklad po počutí maďarského kandidáta do komisie Tibora Navracsicsa vyslovil proti tomu, aby sa oblasť jeho zodpovednosti týkala tiež otázok občianstva.

Junckerova komisia

Časový plán teraz predpokladá nové dotazovanie kandidátov budúci pondelok. Bulcová aj Šefčovič tak na prípravu svojho vystúpenia pred výbormi europarlamentu budú mať len niekoľko dní.

V stredu by o novej komisii ako celku malo hlasovať plénum europarlamentu. Dodržané tak budú pôvodné termíny a Junckerova komisia by mohla začať pracovať od 1. novembra.

Uznanie kvalít

Pre Slovensko je vynikajúca správa, že náš kandidát na komisára Európskej komisie Maroš Šefčovič sa stane podpredsedom Komisie zodpovedným za energetiku. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásil premiér Robert Fico.

"Získal pozíciu, ktorá je mimoriadne silná," povedal Fico. Podpredseda Komisie je podľa neho pozícia, ktorá sa týka najmä veľkých členských štátov, Šefčovič si však počas svojho predchádzajúceho pôsobenia urobil dobré meno.

"Ja som na neho veľmi hrdý," dodal premiér. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák si zasa myslí, že zmenu Šefčovičovho portfólia netreba vnímať ako úspech či neúspech. "V každom prípade je to uznanie kvalít Maroša Šefčoviča," ukončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy