Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Primátor a poslanec zároveň? Opozícia kritizuje koalíciu
Zdielať na

Primátor a poslanec zároveň? Opozícia kritizuje koalíciu

BRATISLAVA / Takmer dvadsať poslancov parlamentu si popri svojej práci trúfa vykonávať aj funkciu primátora mesta či starostu obce. Väčšina z nich je z vládneho Smeru. Opozícia tieto snahy o zbieranie funkcií kritizuje.

Sedemnásť poslancov Smeru a Csicsai s Jakabom zo strany Most-Híd kandidujú v blížiacich sa komunálnych voľbách buď na primátora alebo na starostu. Jedným z nich je aj dlhoročný richtár obce Častkovce v trenčianskom kraji Dušan Bublavý.

"Spojiť starostovanie s robotou v národnej rade sa dá. Len treba chcieť. Deň niekedy nemá dvadsaťštyri hodín, ale aj dvadsaťšesť," uviedol Bublavý.

Nezlúčiteľné funkcie

Kým Bublavého Častkovce majú viac ako 1 200 obyvateľov, jeho stranícki kolegovia Raši, Choma či Vaľová si trúfajú opäť primátorovať vo veľkých mestách.

Podľa opozičného poslanca Hraška ak niekto sedí tri týždne v parlamente, nemôže zároveň viesť aj svoju obec. "Určite sa táto činnosť nedá spojiť plnohodnotne a zodpovedne s akoukoľvek inou funkciou. Či je to starosta alebo predseda VÚC," tvrdí Igor Hraško z OĽaNO.

Zhromažďovanie viacerých funkcií jedným človekom dlhodobo kritizuje aj KDH. Predstavitelia hnutia tvrdia, že jeden mandát by mal politikovi stačiť. "Naplno sa to nedá. Dá sa nejako údržbársky vykonávať jedno aj druhé," myslí si Pavol Hrušovský.

Komunálny poslanec áno, primátor nie

Ani liberálka Jana Kiššová z SaS si nemyslí, že by člen parlamentu mohol naplno stíhať funkciu primátora či starostu. Pripúšťa, že by popri tom mohol byť komunálnym poslancom, keďže to nie je práca na plný úväzok. "Tam si vieme predstaviť, že aj poslanci národnej rady by mohli takýto post zastávať," tvrdí Kiššová.

Viac funkcií spravidla znamená aj viac platov. Uvažuje sa však o tom, že po voľbách 2016 by člen parlamentu, ktorý bude vykonávať aj inú verejnú volenú funkciu, dostával len plat poslanca a za ďalšie funkcie by bral iba minimálnu mzdu.

Nových a staronových primátorov a starostov približne 2900 slovenských miest a obcí spoznáme v sobotu 15. novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy