Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bratislavská MHD je tento týždeň zadarmo
Zdielať na

Bratislavská MHD je tento týždeň zadarmo

BRATISLAVA / Hlavné mesto sa aj tento rok zapojilo do Európskeho týždňa mobility. Obyvatelia i návštevníci Bratislavy sa môžu od pondelka v mestskej hromadnej doprave voziť úplne zadarmo. Cestujúci nepotrebujú električenku alebo cestovný lístok. Stačí, ak sa revízorovi preukážu platným vodičským preukazom. Akcia potrvá do nedele.

Upozorniť na alternatívnu a ekologickú dopravu chcú opäť aktivity v súvislosti s Európskym týždňom mobility, ktoré budú v Bratislave od 13. do 26. septembra.

"Európa využíva tento týždeň na prezentáciu filozofie alternatívnej a ekologickej dopravy. To znamená o podpore verejnej, cyklistickej a pešej dopravy pred individuálnou automobilovou dopravou," priblížil na tlačovej konferencii myšlienku projektu bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Darovanie krvi v električke

Európsky týždeň mobility je o podujatiach, ktoré majú upozorniť na preferenciu alternatívnej a ekologickej dopravy. Novinkou tohto ročníka Európskeho týždňa mobility v Bratislave je darovanie krvi priamo v električke.

Tá bude pristavená na Štúrovej ulici, ktorá je v súčasnosti pre rozkopávky uzavretá, priamo v električke budú môcť ľudia 18. septembra dopoludnia darovať krv. Držitelia platných vodičských preukazov sa budú môcť aj tento rok povoziť v bratislavskej mestskej hromadnej doprave bezplatne.

Kto skôr?

Ich vodičský preukaz bude ako cestovný lístok slúžiť od 15. do 21. septembra v denných spojoch MHD. Na nočné, prímestské či prihraničné spoje si už aj držitelia vodičských preukazov budú musieť kúpiť klasický cestovný lístok, vodičský preukaz stačiť nebude.

Projekt "Kto skôr" opäť porovná, či trasu cez mesto prejde skôr auto, električka alebo bicykel. Tento rok si svoje sily zmerajú na trase z Peknej cesty v Rači na Hlavné námestie v centre Bratislavy.

Konferencia o cyklodoprave

Chýbať nebude ani akcia Parking day, keď sa parkovacie miesta na Klobučníckej ulici na jeden deň premenia na trávnik či napríklad kaviareň. Na deň otvorených dverí počas Európskeho týždňa mobility už tradične pozýva Dopravný podnik Bratislava.

Európsky týždeň mobility v Bratislave tento rok zakončí česko-slovenská konferencia o cyklodoprave, ktorá sa bude konať od 24. do 26. septembra.

Cestovanie  čase. Pozrite sa na bratislavskú MHD kedysi a dnes v priloženej reportáži Alexandry Kepazovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy