Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ondrej zostal sám na šesť detí. Sľubuje, že ich nesklame
Zdielať na

Ondrej zostal sám na šesť detí. Sľubuje, že ich nesklame

RUDŇANY / Príbeh rodiny zo Siedmeho neba otriasol celým Slovenskom. Zo šiestich detí ostali polosiroty. Majú už len otca a žijú v stiesnených podmienkach v starom domčeku. Ich mama podľahla zákernej chorobe. Deti ani otec sa však nevzdávajú a vďaka dobrým ľuďom sa ich život môže zmeniť k lepšiemu.

Ružena bola to statočná žena. Svoj boj so zákernou chorobou ale prehrala. Aj keď to bolo vážne, nikto nečakal, že to bude mať taký rýchly spád. "Slávka to najviac berie, preto sme jej to nechceli povedať," hovorí jedna z dcér.

Ondrej zostal so šiestimi deťmi sám. V dome, v ktorom žijú, sa doslova tlačia. Spávajú spolu v jednej spálni, ktorá je zároveň obývačkou aj detskou izbou.

Druhá šanca na život

Vďaka ľudskej spolupatričnosti rodine svitá na lepšiu budúcnosť. Bývanie v jednej izbe s kuchyňou bude minulosťou.

Príbeh, ktorý oslovil celé Slovensko, zmobilizoval ľudí ochotných pomôcť. Jeden z tamojších podnikateľov zabezpečil rodine nájomný byt v Spišskej Novej Vsi so zaplateným dvojročným nájmom. "Sú to všetko šikovné, zdravé detičky. Dievčatá sa učia na samé jednotky a bolo by veľmi zlé, keby sme im nedali druhú šancu," hovorí podnikateľ Pavol Bečarik.

Pozrite si reportáž Vlada Jureka:

Na dobročinnom účte Ľudia ľuďom im pribúdajú peniaze. Inak by mamu nemali za čo pochovať. Vlastnú zbierku im urobili aj ľudia zo Sociálneho úradu. "V každom prípade je najlepšie pre deti zostať spolu a aspoň s jedným rodičom," uviedla riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi Janka Brziaková.

Ondrej musí ukázať, že si pomoc zaslúži

Ruku k dielu bude musieť priložiť aj otec Ondrej. Musí ukázať, že pomoc pre deti si zaslúži. Bola mu ponúknutá práca a gazdiná pre deti. Tá sa im bude venovať, keď nebude doma. "Teraz je to na otcovi ako sa chytí ponúknutej šance. Tak, aby ostala celá rodina pohromade," dodáva miestny podnikateľ.

"Ja prijímam výzvu a robím to celé pre deti," hovorí Ondrej. Všetci siedmi sú statoční, rovnako ako bola ich mama. Ako spomienka na ňu zostali v dome fotografie. A ešte aj jeden odkaz. "Že si máme ceniť život. Každá minúta je  vzácna pre nás," povedala v relácie V Siedmom nebi Ružena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy