Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ochrániť deti pred nevhodným obsahom na internete sa nedá, tvrdí odborník
Zdielať na

Ochrániť deti pred nevhodným obsahom na internete sa nedá, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Prípad 8 ročného chlapčeka z východného Slovenska, ktorý si u kamaráta pozrel drastické video z popravy novinára, otriasol svetom mnohých rodičov. Z traumy sa lieči u psychológa a nielen jeho rodičia teraz stoja pred vážnou otázkou - dá sa vôbec deti pred nástrahami internetu ochrániť?

Obrazy z brutálnych videí ho prenasledujú zakaždým, keď zatvorí oči. Osemročné dieťa si totiž dobre uvedomuje, že to, čo na internete videlo, nie je práca filmových tvorcov. "V noci sa budil, chodil k nám do spálne," opisuje otec chlapca.

Chlapci sa preklikali na internetovú stránku, ktorá ponúka stovky brutálnych videí - popravy, krvavé bitky, alebo tragické dopravné nehody... Jediné, čo museli urobiť, bolo kliknúť na Áno, mám 18 rokov.

Alibistická ochrana

"To je taká alibistická ochrana," myslí si bezpečnostný technik Pavol Lipták. Stránky si nijak neoverujú, či skutočne máte naozaj18, alebo iba 8 rokov. Úplne stačí upozornenie na nevhodný obsah a potom už každý, dokonca aj malé dieťa, berie zodpovednosť samé na seba.

"V súčastnosti neexistuje technické zabezpečenie, ktoré by umožňovalo jednoznačne identifikovať tohto užívateľa," vysvetľuje právnička Zuzana Motuzová.

Stopercentná ochrana nie je

Existuje ale množstvo programov a bezplatných aplikácií, do počítačov, tabletov aj mobilných telefónov, ktoré stránky s nevhodným obsahom automaticky blokujú. Bezpečnostný technik ale upozorňuje, že aj tak musíte byť neustále v strehu.

"Nie je to 100 percentná ochrana. Treba ich neustále aktualizovať a starať sa o to," prizvukuje Lipták. Jediná stopercentná ochrana je preto vo vašich rukách. Psychologička odporúča, aby ste sa s deťmi rozprávali čo najčastejšie. O všetkom čo videli, zažili, aj o tom, čo ich trápi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy