Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lucia Kurilovská sa stala rektorkou Akadémie Policajného zboru
Zdielať na

Lucia Kurilovská sa stala rektorkou Akadémie Policajného zboru

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval rektorov troch vysokých škôl. Menovacie dekréty si v Prezidentskom paláci prevzali Samuel Abrahám, rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií, ďalej Jozef Jarab, ktorý povedie Katolícku univerzitu v Ružomberku a novou rektorkou Akadémie Policajného zboru v Bratislave sa stala Lucia Kurilovská.

"Niet lepšieho ohodnotenia pre pedagóga, ako byť menovaný rektorom školy,“ prihovoril sa trojici rektorov prezident Kiska. Vo svojom prejave zdôraznil, že funkcia rektora je uznaním pracovných aj ľudských kvalít. "Je to aj záväzok pre rozvoj vašej školy, očakáva sa od vás, že vaši pedagógovia pripravia absolventov tak, aby si našli dôstojné uplatnenie,“ povedal prezident.

Gašparovičov problém s Kurilovskou

S vymenovaním Lucie Kurilovskej za rektorku Akadémie policajného zboru mal problém bývalý prezident Ivan Gašparovič. Chcel totiž, aby mal rektor titul docent. Podľa vlastných slov nepoznal vo svete univerzitu, ktorej by šéfoval odborný asistent.

Expertka na trestné právo túto podmienku splnila vo februári 2014 obhajobou habilitačnej práce na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. "V ten istý deň som bola schválená Vedeckou radou tejto fakulty, a následne aj  podpisom ma potvrdil rektor," uviedla Kurilovská.VIAC SA DOČÍTATE TU: Gašparovič mal podmienku, tú splnila nominantka od Kaliňáka

Viac výcviku a streľby

Nová rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská plánuje rozšíriť vyučovanie niektorých predmetov, no pridať chce aj hodiny fyzického výcviku a streľby. "Mám svoju predstavu, ako rozšíriť výučbu niektorých predmetov, hlavne čo sa týka ekonomickej kriminality, právneho styku s cudzincom a posilniť tiež výučbu a možnosť získania prostriedkov na forenzné projekty,“ povedala novinárom v Prezidentskom paláci, kde ju prezident Andrej Kiska menoval do funkcie.

Trestná právnička Kurilovská chce mať absolventov akadémie lepších aj v teréne. "Aby všetci, čo školu skončia, boli pripravení do praxe nielen z hľadiska vedomostí trestného práva, ale aj samotného fyzického výcviku. Znamená to, že mám svoju predstavu, ako zvýšiť počet hodín streľby a všetky možnosti v tomto zmysle,“ vravela.

SITA

Kurilovskú navrhol do funkcie rektorky minister vnútra Robert Kaliňák. "Myslím, že s vitalitou, ktorú reprezentuje, má šancu priniesť mnoho nových nápadov a mám pocit, že o rok budeme vidieť akadémiu v inom svetle a aj pomerne modernizovanú,“ povedal médiám Kaliňák.

Dodal, že záujem o školu je veľmi vysoký. "Pomer je šesť ku jednej, ale skúsime rozšíriť pôsobnosť akadémie,“ uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy