Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Polícia chce dregery v povinnej výbave auta
Zdielať na

Polícia chce dregery v povinnej výbave auta

BRATISLAVA / Slovenská polícia dlhodobo zápasí s alkoholom za volantom. Už v piatok opäť vyrazia na cesty a rozbehnú ďalšiu bezpečnostnú akciu. Najnovšie sa dokonca uvažuje o tom, že by všetci vodiči mali v povinnej výbave auta tester na alkohol.

Reflexná vesta, lekárnička či trojuholník. Je možné, že k tejto povinnej výbave čoskoro pribudnú dregery. Policajný prezident pripustil, že do povinnej výbavy zahrnú. Najskôr je potrebná verejná diskusia. 

"Aj tí vodiči, ktorí nepijú alkohol, by sa mohli cítiť bezpečnejšie, keby mali istotu, že oproti nim ide vodič, ktorý si to možno pred jazdou vyskúšal," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Júl 2014: 900 opitých vodičov

V tomto roku zo 7,5 tisíc nehôd sa alkohol podpísal pod takmer 900. Často ich pritom spôsobili zbytkové hodnoty alkoholu v krvi. Policajti dokážu skontrolovať len jedno z dvesto áut. "Za mesiac júl 2014 polícia tak zaznamenala takmer deväťsto prípadov opitých vodičov za volantom," tvrdí Ábel.

Dregery v povinnej výbave majú už vo Francúzsku. Ak sa tam chystáte autom, nemal by chýbať vo vašom aute. "Nemáme s tým negatívne skúsenosti, funguje to. Bolo to zavedené pred tými dvoma rokmi a naďalej sa to aplikuje. Polícia to kontroluje a kto to poruší, tak zaplatí pokutu," uviedol slovenský konzul v Paríži Marcel Klimo.

Opitému to je jedno

"Myslím si, že je to dobré. Idem jazdiť a keď som si nie istý fúknem a potom žiadne výhovorky," hovorí jedna z vodičiek. "Načo by to bolo v povinnej výbave, keď ožratému to je jedno, či nafúka," dodáva vodič.
 tak ho budem veľmi rád nosiť

"Kto určí, aký mám mať alkoholtester pri sebe? A čo abstinent? Súhlasím, že je to šikana pre abstinentov," myslí si dopravný konzultant Maroš Palesch.

Nedávno polícia rozdala desať tisíc dregerov. Objavili sa prípady, že na policajnej stanici umožnili fúkať vodičom preventívne. Nie sú však povinní, a tak je to len na nich. Či už to bude povinné, alebo nie, dobrovoľne si vodiči testery môžu kúpiť kedykoľvek. A fúkať hoci aj pred každou jazdou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy