Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sponzori komunálnych volieb zostanú utajení
Zdielať na

Sponzori komunálnych volieb zostanú utajení

BRATISLAVA / Milióny eur sa otočili v župnej, prezidentskej či eurovolebnej kampani. A aspoň sčasti poznáme sumy, ktoré politici minuli. Kto ale v kampani na jeseň podporí našich budúcich primátorov a starostov, sa zrejme nedozvieme. A to aj napriek tomu, že nové volebné zákony sú už schválené.

Po dohode v parlamente totiž budú platiť až pre parlamentné voľby 2014, a tak jesenné komunálne voľby pôjdu podľa starých pravidiel, čo znamená - že my, ako občania, sa o peniazoch pre našich kandidátov nedozvieme nič. Stropy pre výdavky na kampaň tak strany i kandidátov obídu.

Nepredstaviteľné sumy

"Nie je dobré, že to poslanci odložili na 2016," tvrdí politológ Martin Klus. Bavíme sa pri tom o tisícoch v hodnote bytu, prípadne státisícoch, čo je hodnota nie malého rodinného domu.

"Sú to nepredstaviteľné sumy, ktoré idú do politickej sféry," hovorí Klus. "Je dôležité, aby sme poznali podporovateľov jednotlivých kandidátov, aby sme vedeli vylúčiť prípadný konflikt verejných záujmov," dodáva analytik INEKO Peter Goliaš.

Prejav vďaky

Starostovia, či primátori rozhodujú o verejných zákazkách, čo otvára priestor na klientelizmus.

"Je dôležité, aby občania vedeli, kto za týmito ľuďmi stojí a za kých okolností sa bude potom mesto revanšovať," myslí si Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy