Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stratili ste na dovolenke pas? Takto postupujte
Zdielať na

Stratili ste na dovolenke pas? Takto postupujte

BRATISLAVA / Viac než dva roky platí nariadenie Európskej únie, ktoré ukladá vydávať cestovné pasy ako individuálne cestovné doklady. Nie je teda možné zapísať údaje o dieťati do cestovného pasu rodiča. Napriek tomu sa stále nájdu takí, ktorí vybavenie pasu pre svoje dieťa nechávajú na poslednú chvíľu. To nie je jediný problém s cestovným pasom.

Ak sa chystáte na dovolenku, bolo by vhodné, si overiť či má každý člen domácnosti cestovný pas. Ideálne niekoľko dní či týždňov vopred. To platí v prípade, že sa chystáte do krajiny, kde je vízová povinnosť. Tam, kde osoby nad pätnásť rokov nemôžu cestovať na občiansky preukaz.

Pas musí mať aj dieťa

Keďže sa deti už nemôžu zapisovať do pasu rodiča, musí mať aj ten najmladší člen domácnosti vystavený pas. "Pri cestách do vízových krajín treba brať do úvahy, že cestovný pas musí byť platný napríklad najmenej šesť mesiacov po udelení víza alebo opustení krajiny," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. 

Platnosť cestovných pasov:

noviny.sk

Ministerstvo vnútra neodporúča nechávať si všetko na poslednú chvíľu. Ročne vydajú viac než štvrť milióna cestovných pasov. Najviac kvôli letným prázdninám.

Ceny za vybavenie pasov:

noviny.sk

Súhlas rodiča nie je potrebný

Od júna do 21. júla vydali takmer štyridsaťtisíc pasov pre deti do šesť rokov. "Ak sú rodičia rozvedení alebo nezosobášení, žiadosť o vydanie môže podať ktorýkoľvek z nich. Súhlas druhého rodiča sa nevyžaduje," dodala Baloghová.

To je veľká zmena oproti minulosti. Ešte nedávno rodič - otec nemohol bez notárom potvrdeného súhlasu matky, požiadať o vystavenie pasu a následne ho vyzdvihnúť. Ak pôjde dieťa na dovolenku bez rodičov, napríklad so starými rodičmi, podľa slovenského zákona o cestovných dokladoch, sa nemusí preukázať súhlasom rodiča.

V prípade, že nemôžete nájsť svoj cestovný doklad, jeho stratu alebo odcudzenie je potrebné ohlásiť na oddelení dokladov alebo mimo stránkových hodín na obvodnom oddelení polície.

Nahlásený stratený pas nepoužívajte

Ak sa to stane v zahraničí, kontaktovať treba miestnu políciu a tá vás nasmeruje na najbližšie zastupiteľské úrady Slovenskej republiky.

Ak vám pas ukradli alebo ste ho stratili, nahlásili ste to na polícii a po čase ste ho našli, v žiadnom prípade ho nemôžete ďalej používať. Je potrebné ho odovzdať na oddelení dokladov.

"Môže sa stať, že ak sa pri kontrole občan preukáže cestovným pasom, ktorý jde evidovaný v databáze stratených a odcudzených dokladov, môže byť podozrivý zo zneužitia tohto dokladu," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Ak by ste takýto pas použili, mohli by ste si pekne zavariť. Aby ste náhodou nemuseli sklamať rodinu z nenaplnenej dovolenky, lebo pri neplatnom pase by ste museli stornovať pobyt v zahraničí, radšej si dôkladne skontrolujte skontrolujte pas a dokedy vám platí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy