Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chystáte sa na dovolenku? Vyhnite sa času medzi druhou a štvrtou
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku? Vyhnite sa času medzi druhou a štvrtou

BRATISLAVA / Či si sadnete za volant opitý alebo nevyspatý, v oboch prípadoch je výsledok rovnaký. Koncentrácia je znížená a môžete spôsobiť dopravnú nehodu.

Dlhý čas bez psánku pred dlhou cestou, je rovnako nebezpečný ako si sadnúť za volant po dvoch pohároch piva. S pribúdajúcim časom na ceste a nedostatkom oddychu, hlavne v noci, je riziko mikrospánku niekoľkonásobne vyššie.

"Mikrospánok je vlastne niečo medzi bdelosťou a medzi spaním. Je to stav, kedy centrálna nervová sústava na chvíľu ako keby vypne. Dôjde k stavu, ktorý trvá od pol sekundy do troch," opisuje psychologička Romana Váleková.

Počas tejto doby môže vodič v rýchlosti 60 kilometrov za hodinu prejsť 40 metrov. V deväťdesiatke je to 70 metrov. Na diaľnici v stotridsiatke je to až 90 metrov. Na takomto dlhom úseku musí jednoznačne dôjsť k nehode. A to len preto, že vodič podceňuje príznaky únavy a len na sekundu či dve si zdriemne za volantom a stratí kontrolu nad vozidlom. Podstatná je aj príprava pred cestou.

Životospráva vodiča

"Dôležitá je aj životospráva toho vodiča. Mal by si dávať pozor aj na to, čo pred cestou zje. Nemal by jesť ťažké jedlá, pri ktorých dochádza energia," dodáva psychologička.

Problematické sú mastné a ťažké jedlá, ale aj sladké alebo bublinkové nápoje. Najlepšie je zjesť pred cestou ľahkú stravu. Radšej menej, ale častejšie. A na ceste piť pravidelne čistú vodu, lebo bublinky odoberajú človeku energiu.

"Možno si v aute pustiť rádio, príjemnú tému navodiť pri šoférovaní s partnerom alebo deťmi. A počas tej cesty, keď vieme, že tá únava prichádza, robiť častejšie prestávky. Približne dve hodiny vie organizmus vydržať veľmi aktívny, čiže po tých dvoch hodinách si dať pauzu,"odporúča psychologička.

Tá by mala trvať najmenej pätnásť minút. Počas nej sa nadýchajte čerstvého vzduchu, ponaťahujte si svaly, krk, opláchnite si tvár. Počas jazdy pomáha aj žuvačka alebo oriešky, ktoré masírujú časť hlavy v oblasti spánkových kostí.

Necestujte medzi druhou a štvrtou

"Mikrospánok som zažil na vlastnej koži. je to veľké nebezpečenstvo, ktoré môže mať fatálne následky. Prevenciou môže byť dobre naplánovaná trasa s časovou rezervou, na pauzy. Keď to cítim, treba si oddýchnuť. Nenaháňať sa, že ešte dám kilometer, ešte jeden...a nakoniec skončím vo zvodidlách," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Ak plánujete cestovať v noci, vyhnite sa podľa možností času medzi druhou a štvrtou hodinou po polnoci. "Z toho dôvodu, že dochádza k útlmu funkcií mozgu. Človek je náchylnejší, aby urobil viac chybných úkonov. Je známe, že okolo štvrtej hodiny nadránom dochádza k najviac úmrtiam," dodala psychologička Romana Váleková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy