Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Autobus plný Slovákov. Klienti cestovky Darne cestujú na Slovensko
Zdielať na

Autobus plný Slovákov. Klienti cestovky Darne cestujú na Slovensko

POPRAD / Klienti cestovnej kancelárie Darne, ktorá v utorok oznámila úpadok, sú na ceste na Slovensko. V stredu krátko popoludní z Bulharska odišiel autobus plný slovenských klientov. Tí, ktorí mali odcestovať do letoviska, neodleteli.

Pobočka cestovnej kancelárie Darne je od utorka zatvorená. Na dverách visí len oznam s informáciou, že cestovná kancelária sa dostala do úpadku a klienti sa majú obrátiť na poisťovňu.

Majiteľka sa rozlúčila

Majiteľka s nikým nekomunikuje. Svoju kolegyňu v konkurenčnej kancelárii len požiadala, aby preberala poštu.

"Rozlúčila sa s tým, že je jej ľúto, že sa to stalo, môže sa to stať každému," opisuje pracovníčka Anna.

Slabý predaj

Lietadlo, ktoré malo dopraviť ďalších dovolenkárov do letoviska, už neodletelo. "Chcela som si už rezervovať zájazd, ale teda som rada, že sa tak nestalo," konštatuje Popradčanka. 

"Toto by sa podľa môjho názoru v júli zdravej cestovnej kancelárii stať nemalo," uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. 

Len 120 zájazdov

Na začiatku letnej sezóny by mala mať dostatok finančných prostriedkov. Doposiaľ aj mala, ale tento rok predaj rapídne poklesol. Na začiatku júla mala v letovisku len päťdesiatpäť klientov. Predaných bolo len stodvadsať zájazdov.

"Tie čísla, ktoré máme k dispozícii nasvedčujú, že im ten predaj nešiel veľmi dobre. Ak poslali zálohové platby do hotelov a zaplatili letenky, pravdepodobne im už nezostali prostriedky na prevádzkové náklady," dodal Macko.

Poisťovňa zakročila

Poisťovňa, s ktorou mala cestovná kancelária uzavretú zmluvu, sa o Slovákov postarala. "Cestovná kancelária bola poistená vo výške osemdesiatdvatisíc eur," konštatuje hovorca poisťovne Allianz Artur Šturmankin.

Prví klienti leteli na Slovensko už v utorok. Ďalších vyzdvihol v utorok autobus, ktorý ich dopraví domov. "Piati klient zostávajú do nedele. Náklady na ubytovanie a dopravu im poisťovňa preplatí," dodal Šturmankin.

Klienti, ktorí majú zaplatený zájazd už nevycestujú, ale poisťovňa im peniaze vráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy