Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vláda ukradla vzduch, slnko a teraz sa chystá vodu
Zdielať na

Vláda ukradla vzduch, slnko a teraz sa chystá vodu

BRATISLAVA / Minister životného prostredia Peter Žiga by mal podľa poslanca Igora Hraška stiahnuť novelu vodného zákona a pripraviť zákon, ktorý ochráni pitnú vodu. Ako povedal Hraško, vláda ukradla vzduch, slnko a teraz sa chystá vodu.

"Chce nám ukradnúť naše základné ľudské právo. My ho budeme brániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ vyhlásil s tým, že ak to nepôjde v parlamente, tak sú aj iné prostriedky.

Hraško chce relevantnú štúdiu potrieb a možností vody na Slovensku. Upozornil, že je globálne otepľovanie a v niektorých krajinách sa už k vode ľudia nedostanú. "Prečo ju chceme vyvážať? Budeme chrániť a brániť našu vodu! Minister nevie povedať, aké sú zásoby pitnej vody, ale chce prideľovať prebytky podnikavcom. Voda nie je tovar, ale dedičstvo, ktoré treba brániť,“ zdôraznil Hraško.

Platíme za balenie

Poslanec zároveň upozornil, že podnikatelia sa môžu napojiť priamo na prameň a nemajú stanovené žiadne kvóty, koľko jej môžu odobrať. Podľa neho v obchodoch neplatíme pri kúpe minerálnych vôd za vodu, ale za jej balenie.

Právna norma predložená ministrom životného prostredia Petrom Žigom okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu.

Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody.

Preprava potrubím

Ani Kresťanskodemokratické hnutie zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách. Ako povedal poslanec hnutia Peter Muránsky, ministerstvo životného prostredia produkuje sporné legislatívne normy. Minulý mesiac to bol zákon o pôde, teraz o vode a pripravuje sa zákon o odpade.

"Novela zákona o vodách je potrebná, pretože ochrana vody je nevyhnutná, ale pod rúškom transformácie európskych noriem sa objavuje možnosť predaja vody do zahraničia,“ upozornil Muránsky. Minister podľa neho argumentuje tým, že regulácia dnes neexistuje, na druhej strane však zákon hovorí o preprave potrubím do zahraničia a vydávaní licencií na takúto prepravu i koľko bude stáť kubický meter.

Nárast cien

"Vychádza mi, že ministerstvo v budúcnosti s takýmto obchodom počíta. Voda by nemala byť predmetom obchodovania,“ zdôraznil.

Ďalšou veľmi spornou súčasťou zákona je podľa Muránskeho aj súvisiaca vyhláška, ktorá zavádza poplatok 20 centov za liter pri minerálnych vodách. "Bude to znamenať výrazný nárast cien slovenských minerálnych vôd. Ľudia tak budú nútení kupovať si minerálne vody z Rakúska alebo Českej republiky. Takéto znenie vyhlášky je absolútne neprijateľné a likvidačné,“ doplnil Muránsky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy