Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Gymnázium je fuč, jednoducho zmizlo
Zdielať na

Gymnázium je fuč, jednoducho zmizlo

SNINA / V Snine zmizla škola. Na súkromnom bilingválnom gymnáziu sa strieda jeden škandál za druhým. Inštitúciu ešte v septembri minulého roka zriaďovateľ zamkol, vysťahoval lavice a zmizol. O dva týždne sa vrátil a vyučovanie sa začalo. Prípadom sa zaoberá štátna školská inšpekcia.

Súkromné bilingválne gymnázium v Snine sa najprv sťahovalo z jednej budovy do druhej. V súčasnosti o ňom nevie ani ministerstvo školstva.

"V pôvodnej budove gymnázium nesídli. Odišli k 1. marcu a vzniknutý dlh doposiaľ neuhradili," ozrejmila riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Snine Mária Mandzáková.

5000 eur

Dlh sa vyšplhal na približne päťtisíc eur, ktoré mala škola zaplatiť. Gymnázium uviedlo adresu, kam sa presťahovalo. "Boli tu do konca mája. Zmluva im vypršala, zobrali si svoje veci a odišli," konštatuje majiteľ budovy Matúš Špitalík.

Problémy na gymnáziu začali ešte v septembri. Študenti vtedy zostali pred zamknutými dverami. Zriaďovateľ im pobral zariadenie a zmizol. O dva týždne sa vrátil, školu odomkol a vyučovanie začalo.

Opakované kontroly

Gymnáziom preto začala zaoberať štátna školská inšpekcia. "Rezort školstva požiadal štátnu školskú inšpekciu i odbor školstva na prešovskom obvodnom úrade, aby na danej škole vykonali kontrolu," uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Inšpekcia prebehla niekoľkrát. "Zistili sme závážné nedostatky v riadení školy, výchovno-vzdelávacej činnosti a aj v zabezpečení materiálno-technických podmienok," konštatuje Mária Choborová zo Školského inšpekčného centra v Prešove.

Zmizlo z adresy

Pri ďalšej kontrole už gymnázium na pôvodnej adrese nesídlilo. Kde sa nachádza, nevie ani ministerstvo školstva. Zriaďovateľ na opakované telefonáty nereaguje.

Školský rok pravdepodobne gymnázium ukončilo predčasne. "Školský rok nemôže škola ukončiť predčasne. Končí sa až v piatok 27. júna," ozrejmil Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy