Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Opäť klepali na základné kamene tunela Višňové - Dubná Skala
Zdielať na

Opäť klepali na základné kamene tunela Višňové - Dubná Skala

ŽILINA / Už minimálne po tretíkrát poklepali základný kameň pre výstavbu tunela Višňové - Dubná Skala. Stavba sa doposiaľ nezačala. V utorok však politici v Žiline sľúbili, že ju stavbári aj ukončia.

V centre Žiliny na Hlinkovom námestí boli pripravené dva veľké kamene. Prvý pre úsek diaľnice D3 smerom na Kysuce a druhý pre úsek diaľnice D1, ktorý zahŕňa tunel Višňové - Dubná Skala.

Čelní predstavitelia štátu opäť poklepali základný kameň. "Myslím, že je to tretíkrát. Raz to ale bolo pre štôlňu a nie tunel," ozrejmil minister dopravy Ján Počiatek.

Gordický uzol

"Prvýkrát sme poklepávali kameň pred šestnástimi rokmi. Vtedy to bolo politické rozhodnutie a malo sa začať stavať," dodáva dopravný analytik Ľubomír Palčák. Prácu ale sťažovala rôznorodosť hornín a prišli tiež problémy s podzemnou vodou.

"Tento úsek považujem za gordický uzol celej D1, ktorý sa nám podarilo rozpliesť," vysvetľuje Počiatek.

7,5 kilometra

Tunel by mal mať sedem a pol kilometra. Vodičom skráti cestu medzi Žilinou a Martinom. "Úsek by mal stiahnuť približne osemdesiat percent nákladnej dopravy a sedemdesiatštyri percent osobných automobilov," doplnil Palčák.

Obyvatelia Žiliny dúfajú, že dobrá vec sa končne podarí aj zrealizovať. Domnievajú sa, že by sa mohla znížiť aj nehodovosť pod Strečnom, kde už vyhaslo mnoho ľudských životov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy