Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Smer chce obmedzovať majiteľov psov
Zdielať na

Smer chce obmedzovať majiteľov psov

BRATISLAVA / Zoznam nebezpečných plemien psov je opäť aktuálny. Poslanec Róbert Puci (Smer-SD) ho odporúča zaviesť vo svojom pozmeňujúcom návrhu k zákonu o sprísnenom chove nebezpečných psov. Chovatelia a občianske združenia sa búria.

"Je to určitá forma rasizmu a musíme to povedať, pretože nikde nie je napísané, že príslušník nejakého plemena musí byť nadmerne agresívny. Agresívne nie je plemeno, agresívny je jedinec," hovorí Daniela Košecká z občianskeho združenia Pes v núdzi.

Návrh zákona je reakciou na mnohé brutálne útoky psov. V niektorých prípadoch aj s tragickým koncom.Niektoré plemená nespôsobia ani v najväčšom amoku zranenie, niektoré áno. Ich čeľuste sú pre ľudí mimoriadne nebezpečné.

Šikana majiteľov

Pravdou je ale aj to, že označenie zvieraťa za nebezpečné iba na základe jeho vonkajších znakov môže viesť k šikane majiteľov týchto plemien. Už po minuloročných útokoch argentínskej dogy niektorých chovateľov susedia nešetrili výčitkami ani vyhrážkami. 

"Ľudia nás automaticky odsudzujú a máme strach, že nám ich otrávia," povedala chovateľka psov. "Dôležitá je prevencia. Každý, kto chce mať psa, by o ňom mal niečo vedieť. A mal by byť schopný ho ovládať," hovorí Košecká.

Nový zoznam

Zoznam plemien psov so sprísneným držaním má podľa pozmeňujúceho návrhu opäť vytvoriť Ministerstvo pôdohospodárstva. Pred takmer dvomi rokmi sa naň dostalo štrnásť 14 plemien.

Ak pozmeňujúci návrh poslanca prejde, zoznam vytvoria nanovo. "Na spolupráci sa budú podieľať odborné kynologické organizácie, najmä Slovenská kynologická jednota, ale aj iné občianske združenia a tiež individuálni odborníci," uvádza sa v stanovisku ministerstva pôdohospodárstva.

Pripravovaný návrh zákona je oproti predchádzajúcim dvom pokusom oveľa miernejší. V podstate len združuje už dnes platné Všeobecne záväzné nariadenia miest a obcí, že pes, ktorý už zaútočil na človeka, musí byť vedený na vôdzke a s náhubkom.

"Plus dopĺňa chovný priestor, aby bol zabezpečený proti úteku a spôsobilosť viesť nebezpečného psa," uviedla zástupkyňa občianskeho združenia Pes v núdzi.

Vysoká pokuta!

Chovateľov však šokovalo plánované zvýšenie pokút. Aj dnes totiž na Slovensku platí, že pes má byť na vôdzke, inak majiteľovi hrozí pokuta do výšky 33 eur. Po novom to má byť až 1 400 eur.

A doladiť treba aj definíciu nebezpečného psa. Poslanci pôvodné znenie "nebezpečným sa stáva pes, ktorý bezdôvodne zaútočí na človeka", rozšírili o časť ... "alebo iné spoločenské alebo hospodárske zviera".

Čiže nie iba na iného psa. Nebezpečným sa stane aj pes, ktorý naháňa mačku, alebo zahrdúsi sliepku na dvore.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy