Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kiska mieri do Maďarska
Zdielať na

Kiska mieri do Maďarska

BRATISLAVA / Prvá zahraničná cesta Andreja Kisku, ktorý sa v nedeľu stal štvrtým slovenským prezidentom, povedie v pondelok do Maďarska. V Budapešti sa Kiska stretne s prezidentmi krajín V4 aj Nemecka.

Nová slovenská hlava štátu do Maďarska cestuje na základe pozvania prezidenta Maďarska Jánosa Ádera. Ten organizuje spomienkovú slávnosť pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku.

Pracovný obed

V rámci programu v Budapešti sa prezidenti krajín V4 a Nemecka zúčastnia na ceremónii pri hroboch politických obetí revolúcie z roku 1956. Navštívia múzeum Domu teroru, kde sa nachádzajú expozície pripomínajúce obete diktatúr 20. storočia. Súčasťou programu bude i pracovný obed prezidentov.

Kiska by mal absolvovať bilaterálne rokovanie s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským a maďarským prezidentom Jánosom Áderom. Na programe má aj neformálne stretnutie s českou hlavou štátu Milošom Zemanom a nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.

Poznávací charakter

Pondelkové stretnutie slovenskej hlavy štátu Andreja Kisku s prezidentmi Česka, Poľska, Maďarska a Nemecka v Budapešti malo najmä poznávací charakter. "Absolvovali sme spoločný obed s pánmi prezidentmi, bolo to veľmi neformálne, priateľské, spoznávacie, kde sme diskutovali skôr o spoločenských témach," vyhlásil Kiska pred novinármi počas svojej prvej zahraničnej cesty.

Spoločný obed piatich prezidentov bol podľa Kisku veľmi uvoľnený a príjemný. "Všetci prezidenti boli veľmi otvorení. Mám zatiaľ veľmi dobré a príjemné pocity," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy