Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Politici klamú, polygraf by to spoľahlivo odhalil
Zdielať na

Politici klamú, polygraf by to spoľahlivo odhalil

BRATISLAVA / Politici sa pravidelne navzájom obviňujú z klamstva a stále častejšie sa dožadujú detektora lži. Podľa odborníkov dokáže polygraf overiť pravdivosť výpovede na 90 - 95 percent.

Súdy neberú polygraf ako dôkaz, no odborníci tvrdia, že vhodne kladenými otázkami by sa mohli dostať politici s maslom na hlave do úzkych.

Dá sa oklamať

"Polygraf overuje pravdivosť výpovede zhruba na 90 - 95 percent," hovorí odborník na polygraf, Jozef Berezňák. "To znamená, že nie je  možné oklamať ho. Ak je otázkou, či človek vzal úplatok, na polygrafe sa to určite ukáže." 

Detektorov lži je viacero druhov, vrátane bezkontaktných, ktoré analyzujú pravdovravnosť cez zmeny vašej mimiky a hlasu. Spoločné majú aj to, že nie sú lacné.

Len prístroj nepomôže

"Tento prístroj sa pohybuje cenovo od 6 000 do 14 000 eur," hovorí odborník na polygraf Nihad Malkič-Medo. Teoreticky sa dajú aj požičať, ale samotný prístroj vám nepomôže.

"Polygraf nie je možné prenajať. Kto bude s polygrafom robiť? Musí to byť kvalifikovaný človek. V Národnej rade takého nemajú," hovorí Berezňák.

Kľúčový je teda človek, ktorý kladie otázky a vyhodnocuje slovné aj neverbálne reakcie testovaného.

Platba načierno

Momentálne sa na polygraf chystá Radoslav Procházka. Podľa Igora Matoviča chcel v jeho novinách zaplatiť za svoju prezidentskú kampaň v hotovosti, bez dokladu a dane.

Matovič dôkazy nemá, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami. Procházka ešte v pondelok povedal, že je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži.

Matovičovo teliatko

Procházka tvrdí, že ako dodržal všetky sľuby, dodrží aj tento. Podľa neho je ale vecou testujúceho, ktorý má certifikát, čo sa na detektore opýta, aby zistil pravdivé odpovede.

S Matovičom sa na detektore dohodnúť nechce. "Detektor lži nie je púťová atrakcia. Ja nie som Matovičovo teliatko, ktoré si bude po jarmoku vodiť na retiazke. Verejný priestor nie je lunapark. Dal som sľub a v plnom rozsahu ho dodržím,“ vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy