Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Autorská spoločnosť si za prefocovanie pýta 3 percentá
Zdielať na

Autorská spoločnosť si za prefocovanie pýta 3 percentá

BRATISLAVA / Potrebovali ste v súvislosti s hľadaním zamestnania kópie životopisov, alebo ste prefocovali občiansky preukaz? Možno netušíte, že časť peňazí, ktoré ste zato zaplatili, odchádza slovenským autorom a spisovateľom do spoločnosti LITA.

Vyplňujú vyhlásenia

Peniaze kopírovacie firmy neposielajú konkrétnemu autorovi, ale spoločnosti LITA, ktorá slovenských autorov a spisovateľov zastupuje. Deje sa to na základe autorského zákona a platí to v podstate každé kopírovacie centrum na Slovensku.

"Vždy po skončení štvrťroku vyplníme hlásenie, kde oznámime práve LITE, koľko kópií sme vyhotovili a aké sme mali tržby," informuje zástupca kopy spoločnosti Karol Ditinger.

Šok pre podnikateľov

LITA na kopírovacie centrá doslova poľuje – robí si prieskumy a ak objaví niekoho, koho v zozname nemá, posiela mu mail. "Keďže z vašej webstránky vyplýva, že ste poskytovateľom rozmnožovacích služieb za odplatu, obraciame sa na vás s upozornením, že v súlade s autorským zákonom, ste povinní odvádzať za spomínané služby náhrady odmien autorom, a to vo výške 3 percentá z celkových príjmov za tieto služby," píše sa v maili.

Pre mnohých podnikateľov je to šok – hoci ide len o tri percentá z tržby. "Knihy nekopírujeme, ani tie diela, ktoré majú uvedené na stránke, takže nevidíme dôvod, že by sme im uhrádzali nejaké autorské poplatky," tvrdí prevádzkovateľka kopy centra Monika Senajová.

Pre LITU to nie je argument. Na poplatku trvá a to dokonca spätne. V princípe ide o to, že hoci autorské práva neporušujete, teoreticky by ste mohli a kontrola je v podstate nemožná.

Oslovili sme aj spoločnosť zastupujúcu slovenských spisovateľov. Ani po dvoch týždňoch nám na naše otázky nikto oficiálne neodpovedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy