Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poslanci zrušili koše na psie exkrementy
Zdielať na

Poslanci zrušili koše na psie exkrementy

BRATISLAVA / Zákon o sprísnení držania a chovu nebezpečných psov sa už netýka iba ich majiteľov, ale nás všetkých. Poslanci doň zapracovali aj zrušenie povinnosti umiestňovať do ulíc špeciálne koše na exkrementy.

Obce najnovšie nemusia zabezpečiť kontajnery na psie exkrementy. Odstrániť ich musí ten, ktorý má psa na starosti.

Návrh poslancov

Poslanci si za tento návrh vyslúžili u chovateľov status špecialistov na anatómiu zvierat. Dostať sa od zubov až po konečník je podľa nich naozaj veľká vec.

"Koše na exkrementy nemajú absolútne nič spoločné s nebezpečnými psami," hovorí prezident Slovenskej aliancie ochrancov zvierat Juraj Eliáš.

Zákon, ktorý má sprísniť držanie nebezpečných psov, mal zmierniť spoločenské napätie. No vďaka tejto, svojim spôsobom s ničím nesúvisiacej vsuvke, môže byť efekt presne opačný.

Ak sa parky, lúky a ulice postupne premenia na mínové polia, nevraživosť medzi psíčkarmi a nepsíčkarmi sa bude iba stupňovať.

Ľudia z toho nadšení nie sú. "Nie je to v poriadku, pretože potom už exkrementy nikto nebude zbierať," pohoršuje sa jedna obyvateľka. "To neexistuje takéto niečo," pridáva sa druhý. 

Ľudia len ťažko hľadajú slušné vyjadrenie. Zhrození boli majitelia psov, aj matky malých detí.

Prekvapenie neskrývali ani na magistráte hlavného mesta. "Základom je prevencia. Treba podporovať práve rozšírenie tých miest, kde môžete vyhodiť exkrementy," myslí si riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Dôležitý detail

"Som prekvapený, že odborná verejnosť ako keby médiá smerovala len na exkrementy. To je detail, ktorý môžeme podľa potrieb miest, obcí a verejnosti prispôsobiť. To nie je kľúčové," objasňuje spoluautor návrhu Vladimír Jánoš. 

Z pohľadu zníženia útokov psov na človeka alebo iné psy, to kľúčové nie je, ale z pohľadu života na sídliskách plných ľudí a psov, určite áno. Exkrementy sú už dnes obrovský problém a zrušenie košov na ich zber by mohol situáciu ešte viac skomplikovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy