Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SDKÚ-DS nechce Freša, špekuluje sa o mimoriadnom sneme
Zdielať na

SDKÚ-DS nechce Freša, špekuluje sa o mimoriadnom sneme

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Situácia v SDKÚ-DS nie je podľa bývalého podpredsedu strany a dnes poslanca NR SR Ivana Mikloša dobrá. Ako povedal novinárom, otázka je, či to vyrieši snem. Zároveň dodal, že nikdy nekomentoval stranícke otázky cez média, a ostane pri tomto zvyku. Mikloš sa ani neplánuje uchádzať o stranícke funkcie.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša SDKÚ-DS dosiahla veľmi dobrý výsledok v eurovoľbách. Obhájila dve pozície europoslancov. "Budeme v najbližšom čase debatovať o tom, kto tomu prispel viac a kto menej. Všetky veci necháme na stranícke orgány,“ povedal dnes novinárom.

Rokovanie prezídia

O situácii v strane by v stredu malo rokovať stranícke prezídium. Podľa Freša v strane budú vyhodnocovať eurovoľby a všetky ostatné veci, ktoré súvisia s prípravou na rok 2016, čo je ďalšia méta, si povedia na pôde strany. "Som presvedčený, že si veľmi dobre porozumieme, lebo máme exaktné čísla o tom, ako SDKÚ-DS stojí nielen na Slovensku, ale v každej obci,“ uviedol.

Frešo nechce špekulovať, akým spôsobom situáciu v strane vyriešia. "Budem sa uchádzať o to, aby SDKÚ-DS mala poriadnu zrozumiteľnú stratégiu pre rok 2016. Považujem výsledok v eurovoľbách za veľmi dobrý. Považujem ho za výraz dôvery v nové vedenie SDKÚ-DS,“ povedal s tým, že SDKÚ-DS má aj veľmi silnú konkurenciu a pokiaľ sa na to poriadne nepripraví, budeme veľmi ťažko v roku 2016 dosahovať ešte lepší výsledok.

Zároveň pripomenul, že ešte pred týždňom zaznievali hlasy, že SDKÚ-DS nebude mať ani jedného europoslanca. "Dnes máme dvoch. Treba vyhodnotiť, ktoré faktory tomu pomohli alebo nie,“ konštatoval.

Odstúpiť nechce

Frešo sám z postu predsedu strany odstúpiť nechce. "Po úspešných voľbách predsedovia sami od seba z funkcie neodchádzajú,“ vyhlásil. Ak existujú hlasy na jeho výmenu, chce to vybaviť najskôr na pôde SDKÚ-DS. "Je normálne, keď máte za sebou úspešné voľby, že predložíte stratégiu do ďalších volieb, aby sme boli úspešní. O to sa budem uchádzať. Predložiť stratégiu, ako môže byť SDKÚ-DS úspešná v roku 2016 aj s tým mandátom, že eurovoľby boli pre SDKÚ-DS úspešné,“ zdôraznil.

Frešo uviedol, že neskôr sa ukáže, čo sa za takými hlasmi po výmene predsedu skrýva. "Nešpekulujme o tom, kto má záujem do akej funkcie sa dostať alebo kto s kým je rival,“ vyhlásil.

Mimoriadny snem

SDKÚ-DS zrejme čaká mimoriadny kongres, ktorý by sa mal venovať personálnym a programovým otázkam. Jeho cieľom má byť podľa informácií agentúry SITA výmena predsedu. Ani výsledok v eurovoľbách totiž neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany.

Nespokojnosť s Frešom je najmä na východe Slovenska. Mimoriadny kongres  zvoláva predseda strany na žiadosť Ústrednej rady SDKÚ-DS, alebo keď o to požiada najmenej jedna tretina regionálnych predsedníctiev. Predseda strany ho musí zvolať do jedného mesiaca.

"Strana SDKÚ-DS uspela v eurovoľbách, obhájila dva mandáty v Európskom parlamente. V strane pokračuje diskusia o stratégii na volebný rok 2016," okomentovala mimoriadny snem hovorkyňa strany Jana Zvončeková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy