Jasno
11°
Bratislava
DVADSAŤ ROKOV PO: Pionierske tábory na nepoznanie
Zdielať na

DVADSAŤ ROKOV PO: Pionierske tábory na nepoznanie

SLOVENSKO / V minulosti bolo na Slovensku šestopäťdesiat pionierskych táborov. Na východnom Slovensku sú zariadenia na to určené v schátralom stave.

"Malo to svoje čaro. Prvýkrát bez rodičov, prvé lásky a noví kamaráti," opisuje čaro táborov bývala vedúca Sylvia.Po viac ako dvadsiatich rokoch vyzerajú obľúbené miesta katastrofálne. 

Vyľudnený Černobyľ

Miesta na východnom Slovensku, kde sa tábory konali, vyzerajú ako vyľudnený Černobyľ. Smiech detí si pamätajú iba múry zariadenia. Tábory v Jaklovciach sú úplne zdevastované. "Posledných dvadsať rokov to stále upadá a upadá," hovorí obyvateľ Jakloviec.

Známym táborom bol aj Švedlár-Hrable. Na jeho koniec si pamätajú len miestni. "V auguste 1991 bol posledný tábor," tvrdí Alena Šimková zo lokality Hrable. Dnes tam ťahajú ľudí spomienky, ktoré zažili.

Rozpredané chatky

Po zrušení tábora začal majiteľ chatky rozpredávať. "Veľa táborov mali štátne podniky či firmy. Po ich skončení zanikli alebo sa z nich stali rekreačné zariadenia," uviedla hovorkyňa úradu košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková.

Košický samosprávny kraj dostal do vienka päť táborov. Dnes spravuje už len jeden. "Ostatné v rámci racionalizácie sme zrušili. Boli nerentabilné. Nedokázali konkurovať službami iným zariadeniam," dodala Bobríková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy