Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Po horúcich dňoch nás cez víkend čaká zmena, ochladí sa
Zdielať na

Po horúcich dňoch nás cez víkend čaká zmena, ochladí sa

SLOVENSKO / Pracovný týždeň sa niesol v znamení leta. Víkend ale, ako to už býva, prinesie zmenu. Nezabudnite si dáždniky, budete ich potrebovať.

Oblačnosť a búrky

Ak máte radi slniečko a vyššie teploty, v uplynulých dňoch ste si museli prísť na svoje.  Slnko naplno svietilo. Obloha bola zväčša jasno modrá a teplota každý deň pridávala stupienok, až sme to zakončili teplotami vysoko nad 25 stupňov.

Takto príjemne však nebolo na celom európskom kontinente. V jeho západnej časti bol tento týždeň plný prehánok a silných búrok. Dokonca sa v centrálnej časti Francúzska v strede týždňa vyskytlo aj tornádo, ktoré spôsobilo veľké materiálne škody. 

Iné počasie mali obyvatelia Pobaltia a južného Fínska. Užili si extrémne horúčavy. V Tallinne mali 20. mája takmer 31,5 stupňov, vo fínskom meste Lahti o deň skôr namerali  30,2 stupňa.

Na Slovensku sa po slnečných dňoch chystá malá zmena. Cez strednú Európu sa pozvoľna presúva navlnené frontálne rozhranie, ktoré už v piatok prinieslo silné búrky do Nemecka a podobné javy čakajú aj naši najbližší západní susedia.

Spomínané frontálne rozhranie ovplyvní víkendové počasie aj pod Tatrami.  Bude sa však nad nami pomaly rozpadať, takže jeho vplyv nebude taký výrazný, ako napríklad v Nemecku. Zväčší sa oblačnosť, zvýši sa vlhkosť vzduchu, ale bude dusno.  

Upršaný západ

V priebehu soboty sa zrážky vyskytnú na mnohých miestach západnej polovice krajiny pri prevažne oblačnej oblohe. Na východe bude zrážok citeľne menej a tu bude polooblačno až oblačno.

Pozrite si predpoveď počasia na najbližšie dni:

"Denná maximálna teplota dosiahne 23 až 27 stupňov, na východe bude do 29 stupňov," hovorí moderátorka Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Pri búrkach sa musíme pripraviť aj na vyššie zrážkové úhrny, až do 30 milimetrov. Môžu sa objaviť aj krúpy a prechodne môže zosilnieť vietor.

Nedeľa bude oblačná, na východe ešte dopoludnia polooblačná. Na mnohých miestach sa objavia  prehánky, alebo aj búrky, ojedinele aj s krúpami a lejakmi.  Naďalej však bude nadpriemerne teplo, od 22 až do 28°C.

Pocit dusna

Začiatok budúceho týždňa bude svojim počasím ešte kopírovať víkend. Bude premenlivo, s častými prehánkami a búrkami a s teplotou  od 21 do 27 stupňov.

Počas víkendu bude dusno. Tento nepríjemný pocit vzniká kombináciou vysokej teploty vzduchu a vysokej vlhkosti vzduchu a slabého vetra najmä  v dopoludňajších hodinách a pred búrkou. Čím je vyššia teplota, tým nižšia vlhkosť vzduchu stačí na vyvolanie pocitu dusna.

Dusno môže spôsobovať problémy ľuďom trpiacim na astmu a kardiovaskulárne ochorenia.  Nepreceňujte svoje schopnosti a nepodceňujte svoj aktuálny zdravotný stav, aby ste sa z príjemného slnečného počasia mohli tešiť aj v ďalších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy