Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pozor na búrky a povodne
Zdielať na

Pozor na búrky a povodne

BRATISLAVA / Teploty, na aké sme zvyknutí v letných mesiacoch, prišli už tento týždeň. Ortuť teplomera vystúpila vysoko nad 20 stupňov a pôjde ešte vyššie. Meteorológovia ale predpovedajú, že tropické počasie nevydrží. Varujú pred silnými búrkami, ktoré môžu spôsobiť povodne.

Stúpajúce hladiny riek

Cez víkend sa ochladí a na mnohých miestach bude pršať. Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred búrkami a možnými lokálnymi povodňami v priebehu nedele a pondelka.

Búrky budú sprevádzať prívalové dažde. Existuje predpoklad vzostupu vodných hladín. Môžu prekročiť stupeň povodňovej aktivity.

Vysoké hodnoty

"Na viacerých miestach Slovenska sa teplota pohybuje okolo tridsiatich stupňov," potvrdila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Štvrtkové počasie vylákalo do vody plavcov, ktorí absolvovali prvé tohtoročné kúpanie. Obloha bez mrakov a vysoký UV index je na májové obdobie mimoriadne vysoký.

Dlhší pobyt na slnku bude v poludňajších hodinách nebezpečný. Pozrite si priloženú reportáž:

Počas neznesiteľného tepla si vodiči často zapínajú klimatizáciu. Dôležité je vyčistiť si peľový filter. Ak je zanesený, môže spôsobiť dýchacie ťažkosti. Pozor by si mali dávať najmä alergici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy