Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kalamita v Tatrách, škody sú možno štvornásobne vyššie ako odhadovali
Zdielať na

Kalamita v Tatrách, škody sú možno štvornásobne vyššie ako odhadovali

BRATISLAVA / Počasie, ktoré vyčíňalo na území Slovenska, koncom minulého týždňa zasiahlo viaceré časti krajiny. Neutíchajúci vietor vyvrátil niekoľko desiatok stromov. Škody, ktoré počasie napáchalo, sú možno štvornásobne vyššie ako ministerstvo životného prostredia odhadovalo.

Štyristo tisíc kubíkov

Jednotliví obhospodarovatelia lesných pozemkov určili prvotný rozsah kalamity na približne 426 000 metrov kubických dreva, uviedol Maroš Stano, hovorca ministerstva. 

Náporu vetra neodolali ani mladé lesné porasty, ktoré vysadili po kalamite v roku 2004. V oblasti Smokovcov bolo takto poškodených približne 30 hektárov mladých lesných porastov.

Značne poškodené boli aj porasty v Chočských vrchoch, ktoré sú súčasťou kompetenčného územia Tatranského národného parku. Vietor tam po sebe zanechal nepriechodné cesty a turistické chodníky.

Rátajú škody

V liptovskej časti Západných Tatier boli najviac postihnuté lesné porasty v Národnej prírodnej rezervácii Suchá dolina, kde bol rozsah kalamity zhruba 50 000 metrov kubických dreva. V oblasti Národnej prírodnej rezervácie Tichá a Kôprová dolina zasiahla kalamita 20 000 metrov kubických dreva.

V oravskej časti Západných Tatier spôsobil vietor najviac škody v oblasti Habovky a Zverovky, kde zasiahol zhruba 37 000 kubíkov dreva. Vo Vysokých Tatrách boli veternou kalamitou najviac zničené lesné porasty v oblasti Vyšných Hágov, kde jej padlo za obeť asi 40 000 metrov kubických dreva.

Rozsah kalamity je zatiaľ orientačný a predbežný. Počas nasledujúcich dní ho bude ministerstvo životného prostredia spresňovať.

Ničivé počasie

Silný vietor a dážď spôsobil problémy aj ľuďom. Tí poisťovniam najčastejšie oznamujú poškodené strechy, polámané ploty, ale aj vytopené bytové priestory, záhrady a pivnice. Už teraz je jasné, že škody sa budú rátať na státisíce.

Poisťovne tak v týchto dňoch vykonávajú obhliadky u ľudí, ktorým počasie urobilo škrt cez rozpočet. Niektorí sa však sťažujú, že musia na znalca dlho čakať a škody sa im tak zväčšujú. Obhliadok je momentálne veľmi veľa a v niektorých oblastiach preto nestíhajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy