Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Bratislave budú riešiť ukrajinskú krízu
Zdielať na

V Bratislave budú riešiť ukrajinskú krízu

BRATISLAVA / Do Bratislavy pricestujú okrem zástupcov krajín V4, ministrov zo strednej a východnej Európy aj taliansky expremiér a šéf NATO. Hlavnou témou tohtoročnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC, ktorá potrvá od stredy do piatku, bude Ukrajina.

Dianie na Ukrajine

Situácia na Ukrajine otvára problém bezpečnosti a spoločnej zahraničnej politiky. Z toho dôvodu bude kríza u našich východných susedov primárnym cieľom diskusií na tohtoročnom GLOBSEC-u.

"Pre strednú a východnú Európu predstavujú udalosti na Ukrajine najväčšiu bezpečnostnú hrozbu od pádu komunizmu, a tak aj Bratislava, miesto konania GLOBSEC-u, dodá konferencii svojský historický a regionálny charakter," avizoval Rastislav Káčer, prezident Slovenskej atlantickej komisie, ktorá konferenciu organizuje.

Bezpečnosť a ochrana

Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne.

Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Na zozname účastníkov konferencie GLOBSEC 2014 sú okrem iných aj Vitalij Kličko, Carl Bildt, George Friedman, Liam Fox, John Allen, Ian Brzezinski či Michael Chertoff," dodal Káčer.

Očakáva sa účasť šéfa Severoatlantickej aliancie (NATO) Andersa Fogh Rasmussena, predsedov vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska, ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka či vodcu ukrajinskej opozície Vitalija Klička.

Prísť by mal aj taliansky expremiér Mario Monti a desiatky ministrov zahraničia i obrany zo strednej a východnej Európy.

Minuloročný GLOBSEC pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín, medzi inými niekoľkých prezidentov a premiérov, viac ako dve desiatky ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholných predstaviteľov NATO a Európskej únie, ako aj stovky bezpečnostných, zahraničnopolitických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy