Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodičia na ohlasovanie detí kašlú. Čakajú ich tresty
Zdielať na

Rodičia na ohlasovanie detí kašlú. Čakajú ich tresty

BRATISLAVA / Od februára 2014 sú rodičia povinní nahlásiť úradom, kde, kto a akým spôsobom je postarané o ich dieťa. V marci si však túto povinnosť nesplnilo až 659 rodičov.

Siahnu na prídavky

Povinnosť nahlásiť kde a s kým sa zdržiava dieťa majú rodičia, ktorých dieťa po 1. februári 2014 dovŕšilo tri roky. V marci ich bolo na Slovensku viac ako 4 500. Z nich si svoju ohlasovaciu povinnosť nesplnilo 659 rodičov.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny ich teraz budú kontaktovať, aby si zákonnú povinnosť splnili čo najskôr. Tým, ktorí tak neurobia ani po výzve, môžu úrady siahnuť na prídavky. "Zastavanie výplaty nastane vtedy, ak do ôsmich dní občan nezareaguje na výzvu," vedúca Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave IV. Eva Somorová. 

"Opakovaná ignorácia je signálom, že niečo nie je v poriadku," myslí si hovorca ústredia práce Peter Zeman. Pri závažných podozreniach budú úrady kontrolovať deti v rodinnom prostredí.

Ohlasovanie e-mailom či poštou

Vo svojom meste na Úrade práce stačí doručiť poštou alebo e-mailom oznam, ktorý nemá predpísanú formu. Stačí, ak napíšete základné údaje. ""Kto, koľkoročné dieťa a u koho sa bude nachádzať," uviedol hovorca Ministerstvá práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. VIAC TU. 

Odkedy nechať doma deti samé?

Štyri, sedem či desať? Koľko rokov musí mať u nás dieťa, aby mohlo zostať bez dozoru rodičov napríklad samé doma? Zisťovali sme, či túto situáciu rieši zákon. A čím by sa rodičia mali riadiť a ako postupovať, keď dieťa potrebujú na chvíľku nechať doma samé. REPORTÁŽ NÁJDETE TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy