Skoro jasno
17°
Bratislava
Rozprávka O troch grošoch z dielne KDH
Zdielať na

Rozprávka O troch grošoch z dielne KDH

BRATISLAVA / Po transparentoch a rôznych kultúrnych aj nekultúrnych vložkách, tento krát politici v parlamente stavili na ľudovú slovesnosť. Kresťanskí demokrati predstavili návrh zákona O troch grošoch. Podľa známeho komentátora by si však mali prečítať rozprávku O čertovi.

Rozprávky a zákony

Príbeh o sedliakovi, ktorý z troch ťažko zarobených grošov jeden vracal, jeden požičiaval a iba z tretieho žil, inšpiroval nie len kráľa, ale aj poslancov KDH. V utorok predstavili návrh zákona O troch grošoch.

"Samozrejme, je to len pracovný názov. Spája sa s tromi ďalšími - zákon o podpore bývania, zákon o odvodoch a zákon o dani z príjmov,"  povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Prvý groš má požičiavať deťom. Každý pracujúci rodič si môže na každé študujúce dieťa uplatniť daňový bonus  takmer 20 eur ročne a investovať do štúdia svojich detí.

Druhý groš má vracať rodičom. Každý pracujúci človek môže darovať svojim rodičom v dôchodkovom veku pol percenta z odvodov do sociálnej poisťovne. Čím vyššie odvody a vyšší počet riadne zamestnaných detí, tým väčší bonus.

Tretí groš môžu využiť iba viac generačné rodiny žijúce v jednej domácnosti.

"Starí rodičia, rodičia, aby mohli byť kvalifikovaní ako žiadatelia Štátneho fondu rozvoja bývania. Doteraz to tak nie je," myslí si podpredseda KDH Ján Hudacký.

Nereálny návrh

"Zákon O troch grošoch je na podporu rodiny určite lepší, ako ochrana manželstva v ústave. Ttreba si uvedomiť, že keď chcú niekam dať, odniekiaľ musia zobrať a toto stále nie je vyriešené," povedal komentátor portálu noviny.sk Arpád Šoltés.

Či bude mať zákon O troch grošoch šťastný koniec, zatiaľ nevieme.
Autor záveru, a teda poslanci SMERu, už dnes hovoria o nereálnom návrhu, ktorý môže byť diskriminačný.

"Ženy na materskej dovolenke, ľudia, ktorí nemôžu mať deti, ľudia pracujúci v zahraničí. Museli by sme uzavrieť Slovensko a nepustiť nikoho dnu, ani von," tvrdí predseda výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Jozef Burian. 

Podľa známeho komentátora a glosátora by však politici v rozprávkach inšpiráciu určite hľadať mali. Tam dobro vždy zvíťazí nad zlom, no ich činy vraj často pripomínajú skôr rozprávku, s nie veľmi dobrým koncom.

"Čert slúžil a že si odnesie len to, čo odnesie. Zobral celú úrodu, dobytok neviem čo neviem čo. Aj tu sú len sľuby a habú všetko," dodal Šoltés.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy