Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ministerstvo v pondelok podpísalo zmluvu na elektronický monitoring osôb
Zdielať na

Ministerstvo v pondelok podpísalo zmluvu na elektronický monitoring osôb

BRATISLAVA / Prvému Slovákovi odsúdenému na domáce väzenie by mohli už začiatkom roka 2016 nasadiť na nohu elektronický náramok na jeho monitoring. Taký je odhad ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý v pondelok ohlásil podpis zmluvy s víťazom verejného obstarávania systému, spoločnosťou ICZ Slovakia.

14 tisíc ročne na jedného väzňa

Projekt má hodnotu 22,04 milióna eur bez DPH, zaplatia ho z eurofondov, konkrétne z Operačného programu informatizácia spoločnosti. Plánujú doň zapojiť asi dvetisíc osôb. Okrem odsúdených bude slúžiť aj na kontrolu rôznych zákazov, napríklad zákazu priblíženia sa.

Náklady na takto monitorovaného predstavujú asi tretinu zo sumy, ktorú stojí pobyt väzňa za mrežami. Dnes je to priemerne asi 14 tisíc ročne na jedného odsúdeného. Zníženie nákladov však nie je jediný prínos, ktorý si od systému ministerstvo sľubuje.

Budú platiť dane

"Odsúdení budú môcť byť s rodinou, nerozpadnú sa im rodinné vzťahy. Budú môcť živiť svojich rodinných príslušníkov. Nebude potrebné robiť zložitú resocializáciu. Okrem udržania zamestnania vidím prínos aj v tom, že títo ľudia budú platiť dane,“ povedal Borec.

Systém bude slúžiť najmä na monitorovanie odsúdeného na domáce väzenie, ktorý bude mať na nohe náramok a v obydlí domácu monitorovaciu stanicu. Okrem toho sa bude dať kontrolovať zákaz požívania alkoholu – daný človek si v stanovených časoch „fúkne“ do dychového analyzátora, ktorý to skontroluje a zároveň odsnímaním tváre preverí jeho totožnosť.

Kontrola aj cez telefón

Bude možné kontrolovať aj zákaz pobytu človeka v určenej lokalite, takže napríklad odsúdeného za fanúšikovské násilie ľahko zmonitorujú, či nie je v blízkosti štadióna. "Používa sa kombinácia prenosného GPS zariadenia a osobného monitorovacieho náramku. GPS zariadenie neustále dátovo komunikuje s centrálnym monitorovacím systémom a určuje polohu odsúdeného,“ vysvetlil Roman Hlubina z dodávateľskej spoločnosti.

V prípadoch domáceho násilia môže systém kontrolovať, či sa k obeti takého násilia nepriblížil človek, s ktorým mala problémy. Okrem satelitov využívajú tieto zariadenia aj rádiový signál, aby bol daný človek v bezpečí napríklad aj v podzemnej garáži. Odsúdeného by pomocou systému vedeli kontrolovať aj cez telefón.

Náramky nevybuchujú

Tam sa cez domácu linku kontroluje, či hlas hlásiaceho sa človeka skutočne patrí odsúdenému. Celý systém je variabilný, takže odsúdenému môžu navoliť, kedy sa musí zdržiavať doma, kedy môže byť v práci a podobne. Dosah náramkov k domácej stanici je 300 metrov, ak je žiaduce obmedziť pohyb len napríklad na jeden byt, tak ich nastavia na menší dosah.

Zariadenia, ktoré systém elektronického monitorovania (domáca stanica, detektor alkoholu) využíva, musí mať odsúdený doma. Riaditeľ dodávateľskej spoločnosti Martin Terkovič upozornil, že náramky slúžia len na monitorovanie. "To nie je taký systém, ako poznáte z rôznych sci-fi filmov, že keď sa vzdialite dva metre z perimetru, tak sa stane niečo zásadné, trebárs vybuchne ten náramok. Nie je to o tom,“ povedal s tým, že náramok nie je represívny, ale monitorovací nástroj.

September 2015

Následnú prípadnú represiu by potom mala na starosti mediačná a probačná služba. Dodávatelia počítajú so štyrmi riadiacimi dispečingami s neustálou službou, ktorá bude systém kontrolovať. Budú napojené aj na policajný zbor.

Možnosť domáceho väzenia sa zatiaľ využívala málo – napríklad za prvých päť rokov, odkedy to zákon umožnil, to bolo len 169 ľudí. Formálne kritériá, teda dĺžku trestu do 12 mesiacov, pritom spĺňalo 1 050 osôb. Prvýkrát trestaných bolo z toho 196 ľudí s dĺžkou trestu do šesť mesiacov a ďalších 263 ľudí s trestom do 12 mesiacov.

To je v súčasnosti kapacita jednej menšej väznice. Spoločnosť ICZ Slovakia by chcela systém elektronického monitoringu dodať v septembri 2015, potom bude nasledovať nábehová fáza a a napokon ostrá prevádzka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy