Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z parlamentu priamo k metle a upratovaniu ulíc. Trest pre politikov
Zdielať na

Z parlamentu priamo k metle a upratovaniu ulíc. Trest pre politikov

BRATISLAVA / Pri každej kauze, v ktorej vyjde najavo, že nejaký politik má prsty v obohacovaní sa na úkor nás ostatných, si mnohí povzdychneme - k lopate s ním! Možnosť potrestať človeka povinnou prácou naše zákony poznajú a súdy ju dokonca stále častejšie aj používajú. Politikom sa ale takáto práca zatiaľ vyhýba.

Karty si s Berlusconim nezahrá

Mediálny magnát, milionár, playboy, častý klient plastických chirurgov a daňový podvodník Silvio Berlusconi dostal studenú sprchu. Namiesto spoločnosti mladých krások, pôjde na rok pomáhať do domova dôchodcov. Nie všetci seniori sú však touto správou nadšení.

"Nechcem ho tu. On si kupoval paláce a ja mám vyžiť z malého dôchodku. Mal by hniť v base," hovorí talianska dôchodkyňa Adriana Provaroni. "Jedno je isté, karty si s ním nezahrám," dodáva jej priateľ Franco Brunelli.

3 500 prípadov

Na našom ministerstve spravodlivosti nemajú štatistiky o tom, či už niekedy bol prácou v prospech verejnosti potrestaný aj politik. Tento druh trestu sa ale používa z roka na rok častejšie.

"Ministerstvo spravodlivosti víta to, že súdy dávajú trest povinnej práce vo zvýšenej miere. Napríklad v roku 2007 to bolo celkovo zhruba v 350-tich prípadoch, v roku 2013 to už bolo okolo 3 500 prípadov," informuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

"Trest povinnej práce môže sudca nariadiť pri prečinoch, kde horná hranica trestu odňatia slobody neprevyšuje 5 rokov a so súhlasom daného páchateľa. Bez jeho súhlasu sa vlastne tento trest nemôže vykonať," tvrdí mediačno-probačný pracovník Martina Bachanová.

Od 40 do 300 hodín

Súd môže udeliť trest prácou od 40 do 300 hodín, no nejde len o upratovanie ulíc. "V prospech VÚC, štátu, zdravotníckeho zariadenia, neziskových organizácií," dodáva Bachanová.

Na akú prácu by mali súdy odsúdiť našich politikov, ktorí by boli uznaní vinnými? "Môže to byť čokoľvek, v každom prípade to má byť pre verejnosť, aby všetci vedeli, že tu je nejaká snaha to napraviť," myslí si opýtaná žena.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy