Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajti strieľajú na všetko, čo sa hýbe, tvrdí Galko
Zdielať na

Policajti strieľajú na všetko, čo sa hýbe, tvrdí Galko

BRATISLAVA / Prípadom streľby na študentov sa bude zoberať generálna prokuratúra. Po prvý krát od júna minulého roku, kedy sa incident na diaľnici D2 udial, sa k nemu vyjadrila. Ľady sa však pohli aj na opačnom brehu. Ministerstvo vnútra údajne začalo so študentami komunikovať.

Policajti strieľajú na všetko, čo sa hýbe

O prípade streľby na študentov na diaľnici D2 sa toho povedalo už veľa. Ani zasadnutie branno-bezpečnostného výboru nepomohlo vyjasniť situáciu. Naopak, vyvolalo ďalšie otázky. Po odvysielaní reportáže televízie JOJ o podozrivom vyšetrovaní udalostí, podal osobne trestné oznámenie na generálnej prokuratúre bývalý minister obrany. Podľa neho policajti v poslednej dobe strieľajú na všetko, čo sa hýbe.

"Jeden deň strieľajú po nevinných študentoch len preto, že si pomýlia auto, ďalší deň sme svedkami toho, ako policajti strieľajú po nejakom bezvýznamnom zlodejíčkovi niekde v obytnej zóne," povedal bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

Čudné vyšetrovanie udalosti

Rovnaké výpovede policajtov, možné zneužitie právomoci, zničenie jediného objektívneho dôkazu, teda videozáznamu. Aj tieto skutočnosti treba podľa Galka poriadne prešetriť, keďže podľa neho, ak má rezort vnútra vyšetrovať sám seba, nikdy sa nedozvieme pravdu."Je len otázka času, kedy sa stane to, že pri takomto spôsobe práce naši policajti niekoho buď zmrzačia, alebo zabijú," myslí si Galko.

Generálna prokuratúra Galkovo trestné oznámenie odstúpila na okresnú prokuratúru do Skalice. Tam už evidujú aj podanie od ombudsmanky, ktorá pred pár týždňami poukázala na čudné vyšetrovanie streľby na študentov. V Skalici však už dávno riešia sťažnosť študentov proti tomu, že vyšetrovateľ odmietol ich trestné oznámenie."Od dňa 20. februára 2014 nemáme žiadnu informáciu, ako sa táto vec vyvíja," informoval advokát študentov Karol Spišák.

Dohľad nad vyšetrovaním

Práve preto sa o prípad začal osobne zaujímať generálny prokurátor. Vyhlásenie ku kauze prvý krát poskytla jeho hovorkyňa. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uložil okresnej prokuratúre Skalica správovú povinnosť vo vzťahu ku Generálnej prokuratúre," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Jednoducho povedané, generálny prokurátor chce byť o vyšetrovaní informovaný. Ide o akýsi dohľad nad vyšetrovaním. Medzičasom sa však údajne rozhýbalo aj ministerstvo vnútra. Potvrdil to advokát študentov. "Môžem potvrdiť, že nastala komunikácia s ministerstvom vnútra a v najbližších dňoch by sa malo uskutočniť vzájomné stretnutie," povedal Spišák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy