Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensku hrozia pokuty. Pre mimoriadne dovolanie
Zdielať na

Slovensku hrozia pokuty. Pre mimoriadne dovolanie

BRATISLAVA / Slovensku hrozia finančné škody. Slovenské súdy totiž vedome rozhodujú v rozpore s európskou judikatúrou. Reč je o možnosti mimoriadneho dovolania.

4 sťažnosti proti Slovensku

Mimoriadne dovolanie znamená, že ak sa niekomu nepáči, ako súdy v jeho spore rozhodli, môže požiadať generálneho prokurátora, aby zariadil znovuotvorenie procesu. V Štrasburgu už evidujú 4 sťažnosti proti Slovensku.
"Sťažovatelia namietajú, že v dôsledku využitia tohto mimoriadneho opravného prostriedku bolo porušené ich právo na spravodlivé súdne konanie," hovorí zástupkyňa SR pri Euróspkom súde pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Proti mimoriadnemu dovolaniu je zástupkyňa vlády pred súdom v Štrasburgu, aj predseda najvyššieho súdu, či ministerstvo spravodlivosti. V tomto sa však zhodnú aj poslanci. "V tých súkromnoprávnych sporoch inštitút mimoriadneho dovolania, ktorý podáva prokuratúra by mal zmiznúť z nášho právneho poriadku," hovorí bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Proti aj generálna prokuratúra

Generálna prokuratúra je proti tomu, aby bolo mimoriadne dovolanie v takej podobe, v akej je teraz. Jednak si ušetrí často zbytočnú robotu, jednak z toho môžu vyplynúť prehraté spory v Štrasburgu. "Kde by princíp ochrany účastníkov konania pred nezákonným rozhodnutím prevážil princíp nezmeniteľnosti, tak v tom prípade by sa mimoriadne dovolanie podávalo," hovorí námestník generálneho prokurátora René Vaněk

Ministerstvo spravodlivosti tiež potvrdilo, že sa tento problém bude riešiť v rámci rekodifikácie civilného práva. Jednoducho povedané, mimoriadne dovolanie už nebude možné tak ako doteraz, len to treba dať na papier. "Rekodifikačná komisia by chcela už dať do medzirezortného pripomienkového konania nové kódexy, vrátane sporového už v septembri," dodáva Pirošíková.

V súlade s európskym dohovorom

Dovtedy sú naše súdy povinné využívať mimoriadne dovolanie len vtedy, ak je to v súlade s Európskym dohovorom o ľudských právach. "Iba v takých prípadoch, kde ide o závažné procesné pochybenia," dodala Pirošíková.

Teda nie tak, že si mimoriadne dovolanie podá hocikto, komu sa nepáči, že naše súdy nerozhodli tak ako chcel. Ostáva dúfať, že sa na jeseň zmeny dočkáme. Koľko sťažností sa ale dovtedy objaví v Štrasburgu, dnes nemôže odhadnúť nikto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy