Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovenské súdy porušujú európske právo, nikto nič nerobí
Zdielať na

Slovenské súdy porušujú európske právo, nikto nič nerobí

BRATISLAVA / Slovenské súdy vedome porušujú európske právo a nikto s tým nič nerobí. Najhoršie je, že to môže znamenať finančné škody, ktoré zaplatia obyvatelia Slovenska. Ide o inštitút mimoriadneho dovolania. Je to možnosť obrátiť sa na generálneho prokurátora po tom, čo jedna zo strán na súde prehrá.

Zástupkyňa vlády varuje

Zástupkyňa vlády pred štrasburským súdom už vládu varovala, že tamojší súd má už na stole 4 sťažnosti zo Slovenska, kde najvyšší súd prijal mimoriadne dovolanie a teda rozhodol v neprospech strany, ktorá už raz vyhrala. V zahraničí už takto musia odškodňovať.

"Už existujú rozhodnutia, ktoré sa týkajú iných štátov, v ktorých podobný inštitút mal za následok konštatovanie porušenia dohovoru, konkrétne práva na spravodlivé súdne konanie," hovorí zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková. 

2013: 26 prípadov

V roku 2013 najvyšší súd vyhovel 26-im mimoriadnym dovolaniam. Ak by sa teraz sťažovali všetci na európskom súde, môže to znamenať veľké odškodňovanie. "Súdy sú povinné rozhodovať v súlade s ústavou Slovenskej republiky, v súlade s medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná," tvrdí hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Sám predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin má osobnú skúsenosť s mimoriadnym dovolaním. Ako osoba potvrdil, že je to nezmysel. "Sudcovia sú pritom povinní rešpektovať štrasburský dohovor a štrasburskú judikatúru," tvrdí.

Predpokladajme teda, že náš Najvyšší súd si je plne vedomý toho, že rozhoduje v rozpore s Európskym právom, aj keď mu to umožňuje slovenský zákon. Na naše otázky, vrátane tej, prečo to robí, nám však nikto nedal odpoveď. Hovorcu nemajú. Podľa písomného vyjadrenia, je to však jedno. "Najvyšší súd Slovenskej republiky nemá hovorcu a názor oficiálny predmetného kolégia k danej téme neexistuje," píše sa v stanovisku Najvyššieho súdu SR.

Čo je mimoriadne dovolanie?

Mimoriadne dovolanie sa dá jednoducho vysvetliť takto. Predstavte si,že by ste sa súdili napríklad o pozemok. Spor vyhráte a máte v rukách právoplatné rozhodnutie o tom, že si môžete postaviť plot. Lenžeb to sa nepáči susedovi a podá mimoriadne dovolanie. Na základe toho je nový súd, ktorý prehráte a tak musíte plot na vlastné náklady zbúrať. 

Po tento moment by to bolo ešte ako tak v poriadku, keďže žiadať generálneho prokurátora o obnovenie sporu po tom, čo je už právoplatne ukončený, je zatiaľ v súlade s našimi zákonmi. Európsky súd však hovorí, že mimoriadne dovolanie je nezmysel. Veď už raz právoplatne rozhodnuté bolo. Aj v prípade vášho plota. Obrátite sa tak na eúropsky súd v Štrasburgu, ktorý uzná, že Slovensko vás musí odškodniť. A tak to zaplatia obyvatelia Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy