Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Éra sťahovania filmov a hudby končí: Hrozí vám trestné stíhanie!
Zdielať na

Éra sťahovania filmov a hudby končí: Hrozí vám trestné stíhanie!

BRATISLAVA / Z Európskeho súdneho dvora prišlo rozhodnutie, ktorým končí éra sťahovania filmov a hudby zadarmo. Od štvrtka môžete byť trestne stíhaní aj na Slovensku. Na druhej strane by to mohlo oživiť videopožičovne.

Milovníci filmov

Internet je síce zdrojom informácií, ale všetko zvalcovať nedokázal. Preukázalo sa to na rozhodnutí z Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého môže byť osoba sťahujúca filmy a hudby z internetu, trestne stíhaná.

Na druhej strane môže toto rozhodnutie pomôcť starým dobrým videopožičovniam. Ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní požičať si film. "Ja som stály zákazník. Hodnotím to, že je to dobrá vec," vyjadril sa známy spevák skupiny Elán Jožo Ráž.

Zaplatená tvorba

Hudobník nemá rád, keď umelci či zabávači nedostanú za svoje výtvory zaplatené, a preto sám neuznáva sťahovanie zadarmo. "Práveže ja som na to dosť naštvaný, takže sa na tom ani nepodieľam," priznal.

Keďže okrem hudby má rád aj filmy, chodí do požičovne naozaj často. "Týždenne si pozriem tak 3-4 filmy z požičovne," konkretizuje spevák.

Internet zničil videopožičovne

V posledných približne desiatich rokoch však internet práve požičovniam riadne sťažil situáciu. "Tržbovo sme na tom asi o polovicu horšie, ako sme boli. Takisto je to aj ľuďmi, chodí ich o polovicu menej," približuje Peter, spolumajiteľ videopožičovne.

Práve klesajúci záujem, stále menej zákazníkov a s tým spojený aj klesajúci príjem sú hlavnými dôvodmi, prečo mnohé z videopožičovní zatvorili svoje dvere napríklad aj jednej z posledných amerických videopožičovní.
"Pred pár rokmi bola bežná tržba 3-4 tisíc dolárov denne. Dnes je to menej ako sto. Nemá to ďalej zmysel," priznáva Andrew Berling, majiteľ končiacej videopožičovne.

"Ja som veľmi prekvapený, že vôbec ešte nejaké požičovne sú. Internet momentálne diktuje celý trh filmového diania," hovorí filmový publicista Peter Konečný.

Boj proti internetu

Majitelia požičovní však bojujú proti internetu. Podporujú prísnejšie tresty za pirátske sťahovanie filmov. "Najlepšie by bolo, keby providera zákonom prinútili, aby pokutoval tých ľudí. Lebo oni vidia všetko, čo si človek sťahuje," priblížil Peter.

Pri sťahovaní filmov netreba opomenúť kvalitu. Nelegálne kópie sú totiž často chabej obrazovej a zvukovej kvality. Ak si ho pozriete na modernom televízore s veľkou uhlopriečkou a rozlíšením, slabú kópiu si vôbec nevychutnáte ani patrične neužijete. Avšak internet umožňuje aj legálne sťahovanie či sledovanie filmov a seriálov. V Spojených štátoch je toto skvelým biznisom.

"Keby sa zistilo, že je veľká skupina ľudí, ktorá je ochotná platiť, teba nastaviť cenu a ponúkať veľmi rýchlo to, čo ľudia chcú. Pretože sa zásadne mení, hlavne u mladých ľudí, spôsob pozerania seriálov a filmom," konštatuje filmový publicista.

Súvisiace články