Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kiska nemá rezidenciu, ubytovanie si zabezpečí sám
Zdielať na

Kiska nemá rezidenciu, ubytovanie si zabezpečí sám

BRATISLAVA / Slovensko už roky nemá vhodnú rezidenciu na ubytovanie hlavy štátu. Súčasný prezident Ivan Gašparovič dochádza do Grassalkovičovho paláca zo svojej súkromnej vily v blízkosti Bratislavy a aj zvolený budúci prezident Andrej Kiska si svoje ubytovanie bude musieť vyriešiť sám.

CELOSLOVENSKÉ VÝSLEDKY VOLIEB TU.

Prezident bez ubytovania

Grassalkovičov palác v centre Bratislavy, úradné sídlo hlavy štátu, má len malý byt v podkroví, avšak ten nie je vhodný pre prijímanie oficiálnych návštev.

V minulosti ho istú dobu využíval bývalý prezident Rudolf Schuster, avšak kvôli jeho zdravotnému stavu mu musela prezidentská kancelária zabezpečiť náhradné ubytovanie v podobe vily v lukratívnej časti hlavného mesta. Časom sa však preukázalo, že ani táto budova nie je vhodná na prijímanie zahraničných návštev a neposkytuje dôstojné bývanie na úrovni štátnika.

Prezidentská vila na predaj

Otázka služobného bytu pre prezidenta je teda aj naďalej otvorená. Ani v ére prezidenta Gašparoviča sa nevyriešila. "Prezidentská kancelária momentálne nedisponuje vhodnými reprezentačnými priestormi na ubytovanie hlavy štátu," uviedol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

Ešte stále úradujúci prezident sa netajil tým, že nepotrebnú vilu v Bratislave chce predať a získané peniaze využiť na financovanie opravy schátralého zámku v Rusovciach. Pravdepodobne sa mu ale tento plán do konca svojho funkčného obdobia splniť nepodarí.

Kiska si ubytovanie zabezpečí

Súčasný prezident býva vo svojej vile v obci Limbach pri Bratislave. Jeho dom stráži ochranka a prezidenta vozia do Grassalkovičovho paláca. Ani novozvolený prezident Andrej Kiska sa teda prezidentskej rezidencie zatiaľ nedočká. Prezidentská kancelária sa však o jeho ubytovanie zaujímať nemusí, keďže sám Kiska sa vyjadril, že si túto otázku zabezpečí sám.

Budúci slovenský prezident Andrej Kiska sa vzdá svojho prezidentského platu v prospech ľudí v núdzi. Sľub, ktorý dal ešte počas kampane, podľa neho platí. Viac sa dočítate TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy